Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Кариерен център / Услуги за студенти / Новини / 7-те грешки, които никога да не допускате във вашето CV

   

10.01.2020

 

7-те грешки, които никога да не допускате във вашето CV

 

11

 

Всички сме чували поговорката „ По дрехите посрещат, а по ума изпращат“. Е, това важи с пълна сила за автобиографията ни при кандидатстване за работа - именно тя играе роля на облеклото, по което ще ни посрещнат. Първото впечатление наистина е важно, а понякога може да бъде и определящо за бъдещето ни -особено в тази ситуация. Ето защо е изключително важно никога да не допускаме следните основни грешки в своята автобиография.

 

  1. Лош избор на формат – недобре структурираната информация в CV-то може да отблъсне човека, който прави подбора на кадри. Специалистите по подбор често използват бланки с предварително зададени критерии по време на първия етап, когато получават голям брой автобиографии. За тях е от голямо значение да успеят да получат нужната им информация с един бърз поглед и затова, ако не сте избрали подходящ формат, рискувате CV-то ви да бъде отхвърлено веднага.
  2. Правописни грешки и лоша граматика - това със сигурност няма да направи добро впечатление и няма нужда от допълнителни обяснения. Прочетете няколко пъти автобиографията си и дори я пратете на приятели да я проверят. В това няма нищо лошо - понякога, когато прекараме много време с определен текст, просто спираме да виждаме грешките си.
  3. Избора на снимка – Ако в обявата за работа има изискване да изпратите актуална снимка, моля ви не изпращайте селфи. Колкото и да сте симпатични, със сигурност няма да получите желания ефект. Бъдете разумни - снимките от лятната ви ваканция или от вчерашния купон не са тези, които биха ви представили в най-добрата ви (и професионална) светлина. Изпратете по-формална снимка с едноцветен светъл фон и подходящ външен вид.
  4. Имейл често се случва да не се замислим за имейла, който ще оставим като контакт. Това е доста груба грешка. Представете си, че сте специалист по подбор, който отваря перфектното CV - идеално подредена и структурирана информация, точния опит за позицията и тъкмо се зарадвате, и изкача имейл адрес от типа на pisanca88@gimail.com или superpich@abv.bg . Това не изглежда никак професионално и сериозно. Ако имейлът ви е подобен - време е да го смените, поне що се отнася до кандидатстването ви за работа.
  5. Едно CV за всички обяви - да знам, че така е по-лесно, но не е работещо. Автобиографията има нужда от дребни корекции за всяка конкретна обява, за която сте намислили да кандидатствате, иначе става шаблонна. Тя трябва да се адаптира спрямо изискванията и нуждите на работодателите, иначе рискувате да изпуснете да наблегнете на важна информация, и така да не си проличи желанието ви да заемете конкретната длъжност в тази организация.
  6. Неточности в информацията - никога не си позволявайте да вписвате неточна и невярна информация в своята автобиография. На лъжата краката са къси – и най-късно след наемането ви на работа ще ви разкрият – и ще загубите и доверието, и работата.
  7. Използване на клишета - клишета като „креативен“, „отговорен“,”позитивен“ не носят никаква стойност за специалистите по подбор. Отделете малко повече време, за да подберете точните думи, които да предат вашето послание или просто покажете всичко това чрез описанието на постиженията си.

 

Това са най-лошите аксесоари, с които никога не трябва да оборудвате вашето CV, ако искате изобщо да бъде прочетено. След това, разбира се, ви предстои тежката задача да го опишете така, че да демонстрирате, че сте най-добрият кандидат за тази работа. Как да стане това може да прочетете в статията „Полезни съвети за CV“.