Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Научна дейност / Новини от научната дейност на Стопанския факултет / Лятно училище по изследователски методи 2019

   

28.06.2019

 

 

Между 17 и 23 юни в УНБ "Цв. Бончев", местност Гюлечица се проведе лятно училище по изследователски методи, организирано от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Data Science Society.

 

1

 

 

В училището се включиха професори, докторанти, напреднали дипломанти и експерти от сферата на Науката за данни (Data Science), чиято цел беше да надградят познанията и уменията си за научна работа.

2

 

Сред лекторите бяха доц. Ангел Марчев мл. и проф. Ангел Марчев ст., преподаватели в Университета за национално и световно стопанство, доц. Александър Ефремов и Петър Николов от Технически Университет – София, доц. Младен Савов, доц. Боряна Богданова, Глория Христова, доц. Калоян Харалампиев от Софийския университет, Владимир Василев, Демир Тончев, Мартин Мартинов и Павел Николов от индустрията.

 

3

 

Училището включваше както теория с лекции на теми като кибернетика за изследване на сложни системи с обратна връзка, въведение във вероятностите и бейсова парадигми, така и практически занятия с фокус върху различни среди за разработване на Data Science решения като Jupyter Notebook с Python, R Studio и Orange.

 

В рамките на училището, всеки от екипите имаше възможност да работи в отбор по един от три реални казуса в различни сфери. В дух „Заедно срещу предизвикателството“, участниците успяха да създадат модели, които биха имали приложение в прогнозирането на криптовалути, във факторния анализ в HR индустрията, както и в разработването на препоръчващи системи в E-Commerce сферата. Част от решенията могат да бъдат разгледани на GitHub акаунта на Data Science Society.

 

4

 

Ден преди празника на билките (Еньовден) участниците в училището отбелязаха успешното завършване с кратък поход в планината и споделяне на впечатления от ползотворната седмица, посветена на наука и обучние сред природа.

 

Мисията за спечелване на сърцата и умовете на обучаемите за прилагане на научния метод, организаторите считат за изпълнена.