Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гост-лекция и кръгла маса „Енергийна дипломация“ в Университета в Чернивци, Украйна, с участието на ас. д-р Атанас Георгиев

   

25.05.2017

 

На 22, 23 и 24 май в гр. Чернивци, Украйна, се проведоха серия от лекции и кръгла маса с участието на ас. д-р Атанас Георгиев . Темата на лекциите беше „Energy Diplomacy: what does it mean for Ukraine“, а събитието се проведе в Черновицкия национален университет „Юрий Федкович” (http://www.chnu.cv.ua/index.php?page=ua/news&data%5b5012%5d%5bid%5d=7682). Посещението е в рамките на проект на Дипломатическия институт (http://bdi.mfa.government.bg/) към българското Министерство на външните работи, финансиран от българското правителство и от Държавния департамент на САЩ по американската програма „Emerging Donors Challenge Fund” (EDCF), чиято цел е да подкрепи инициативи, свързани с енергийната сигурност и енергийната диверсификация на Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия и Армения.

thumbnail_snimka 1

В лекцията и в последвалата кръгла маса участваха още посл. Лъчезар Матев (бивш посланик със специални поръчения по енергийните въпроси на МВнР), г-н Славчо Нейков – енергиен експерт и председател на УС в Института за енергиен мениджмънт , както и г-н Георги Гергов от Дипломатическия институт .

snimka 2

В кръглата маса взеха участие енергийни експерти, представители на академичните среди и бизнеса. Българските лектори споделиха опита на Република България с прилагането на европейското законодателство в енергетиката в рамките на процеса по присъединяване към Европейския съюз.

В началото на деня приветствие към участниците направиха зам.-директорът на Института за международни отношения към Киевския университет „Тарас Шевченко“ г-н Игор Голубий, Н.Пр. Красимир Минчев – Посланик на Република България в Украйна и г-жа Джоан Уагнър – координатор в Посолството на САЩ в Украйна.

snimka 3