Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Анастас Герджиков се срещна с делегация на Пекинския университет за чужди езици

   
Проф. Анастас Герджиков се срещна с делегация на Пекинския университет за чужди езици

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с делегация от Пекинския университет за чужди езици, водена от ректора на университета проф. Пън Лун.

На срещата присъстваха още директорът на Центъра за източни езици и култури проф. Александър Федотов и директорите на Институт „Конфуций“ към Софийския университет г-жа Аксиния Колева и проф. Гъ Джъцян.

Проф. Анастас Герджиков представи накратко историята на Софийския университет и неговите 16 факултета и подчерта, че за поредна година Университетът е на първо място в Националната рейтингова система на висшите училища в България във всички 22 области, в които обучава студенти. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между двата университета в областта на научните изследвания, студентската и преподавателската мобилност и издателската дейност.

1

Двамата ректори разговаряха за новите специалности, които ръководството на Пекинския университет предвижда да открие. Те са в областта на философията, социологията, антропологията, в сферата на които Софийският университет има дългогодишни традиции и би могъл да съдейства със своята експертиза. Проф. Герджиков подчерта необходимостта от засилване на преподавателския обмен, което би позволило да се развие и научното сътрудничество между двете институции. Ректорът отбеляза, че Софийският университет има над 100 бакалавърски програми и 600 магистърски, от които 40 са на английски език и предизвикват интереса на чуждестранните студенти.

Ректорът на Пекинския университет за чужди езици подчерта, че през последните 30 години в университета са създадени нови специалности в областта на журналистиката и медиите, международните отношения, педагогиката и изкуството. Проф. Пън Лун отбеляза и някои курсове, които се водят изцяло на английски език и биха представлявали интерес за българските студенти.

Проф. Пън Лун изтъкна, че през последните години добре се развива и сътрудничеството на двете университетски издателства – това на Пекинския университет за чужди езици и Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Той предложи преподаватели от Софийския университет да станат експерти в редакционния комитет на китайското издателство. По време на срещата бяха дискутирани и възможности за създаване на съвместни бакалавърски програми между двата университета.