Начало / Новини / Новини и събития / Най-добрите студенти на Софийския университет бяха наградени на тържествена церемония

   
Най-добрите студенти на Софийския университет бяха наградени на тържествена церемония

В Аулата на Софийския университет се състоя церемония, на която бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет на най-старото висше училище за първи път в 19-годишната история на студентската организация и е част от поредицата събития, които отбелязват годишнината.

Жури с председател ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и членове проф. Иван Илчев – ректор на Университета в периода 2007-2015 г., Вяра Анкова – генерален директор на Българската национална телевизия, Веселин Милев – председател на постоянната комисия по здравеопазване и социални науки в Столичния общински съвет, проф. Даниел Вълчев – министър на образованието в периода 2005-2009 г., Милена Дамянова – председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“, д-р Веселин Милев - председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет, Асен Марков – заместник-министър на младежта и спорта и Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети разгледа 81 постъпили кандидатури.

Кандидатите бяха разделени в следните професионални направления: педагогически науки, хуманитарни науки, социални науки, стопански науки, правни науки, природни науки, математика и информатика, здравеопазване, спорт и доброволческа дейност.

От десетте победители в отделните категории журито избра най-добрите трима студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

DSC_0514_600x400

На събитието присъстваха проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет и председател на журито; проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет; проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката; Асен Марков – заместник-министър на младежта и спорта; Милена Дамянова - председател на комисия по образование и наука в Народното събрание; д-р Веселин Милев - председател на Постоянна комисия по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет; Елена Маринова – президент на софтуерната компания Мусала Софт; Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети; Георги Любенов – едно от лицата на Българската национална телевизия; д-р Митко Василев – управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, преподаватели, студенти и гости.

Церемонията започна с кратък филм, създаден от студенти от Университетската телевизия „Алма матер“, представящ дейността на Студентския съвет на Софийския университет.

Васил Силяновски - председател на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отправи приветствено слово към гостите: „Днес Студентски съвет не е важен, днес важни сте вие, които присъствате в тази зала. Кандидатите в конкурса „Студент на годината” показаха, че са специалисти от най-високо ниво – регионално, национално и международно”, подчерта Васил. Той благодари на журито, ректора, деканите и преподавателите, които с този конкурс са показали на студентите, че има кой да ги забележи и оцени.

DSC_0438_600x400

Васил отбеляза, че конкурсът не е патент на Студентския съвет на Софийския университет, но идеята му е да даде гласност на постиженията, идеите и успехите на най-добрите студенти в Университета. „Конкурсът е един от механизмите, с които можем да покажем вашите постижения както на държавата, така и на бизнеса”, подчерта Васил.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отбеляза, че за него е било интересно преживяване да бъде част от журито на този конкурс. Той подчерта, че кандидатурите са били равностойни, а заслугите - сериозни и в разнообразни сфери - наука, спорт, художествена дейност. Това е затруднило много журито, изтъкна ректорът, но е и повод за изключителна гордост. „Първия и втория бяха много близки, понякога изборът беше труден, тъй като всички бяха достойни”, каза ректорът.

DSC_0454_600x383

Проф. Герджиков изтъкна заслугите на Студентския съвет за инициирането на конкурса и реализирането на конкурса, който е част от инициативите на организацията. „През последните две години тези инициативи са насочени не само към студентите и техните интереси, но и към равностойното представяне на всеки факултет, което не е лека задача”, добави ректорът.

DSC_0461_600x400

Проф. Иван Димов, заместник-министър на образованието и науката, отбеляза, че за него е чест и удоволствие да присъства на събитието. Той прочете поздравителен адрес от министъра на образованието Меглена Кунева. „Развитието на образованието и науката е истинският носител на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на страната ни. И всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отбелязват, отличават и насърчават”, подчертава г-жа Кунева. Тя изразява своето убеждение, че преподавателите ще продължават да работят за развитието на младите хора, учейки ги да бъдат мислещи личности, способни да правят своя избор и да бъдат полезни за обществото и надежда сътрудничеството между Министерството на образованието и науката и Софийския университет да продължи за преодоляване на предизвикателствата, за да може на студентите да бъдат осигурени качествено образование, възможност за професионална реализация, свобода на избор и нови постижения.

Награждаването започна с категория „Социални науки”. Номинирани бяха: Анита Николова, Борислав Илиев, Валери Каблан, Джулия Камборидис.

От името на генералния директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова Георги Любенов награди победителката Анита Николова.

9

„Започваме със социалната тематика на фона на многообразието тази вечер може би защото БНТ никога не е загърбвала и с голямо желание и жар е отразявала социалната тематика. Както знаете, социалната дейност и социалната тема винаги е била кауза – и това знаят най-добре студентите, чиито имена ще чуете”, каза Георги Любенов. Според него на фона на комерсиалното и пазарно време да се занимаваш със социални науки си е повече от комплимент, а не само кауза.

DSC_0494_600x400

Анита Николова получи награда и грамота. Тя благодари за наградата и признанието журито да оцени положените от нея усилия. Анита отбеляза, че в Аулата е изживяла най-хубавите си мигове - дипломирането, както и получаването на други награди, които са признание за усилията ѝ през годините. Тя благодари на Студентския съвет, който непрекъснато се развива и прави всичко в името на студентите, и подчерта, че когато е станала студентка на Софийския университет, той не бил такъв, какъвто е днес.

Шест кандидатури се бореха за първото място в категория „Математика и информатика”: Велина Иванова, Владислав Харалампиев, Киприян Бербатов, Мария Паскова, Младен Вълков, Пламен Начев.

Победителят в направлението Владислав Харалампиев беше награден от г-жа Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“. Тя подчерта, че за нея е голяма чест да връчи наградата и да бъде част от журито. Елена Маринова посочи, че е изпитвала гордост, докато се е запознавала с номинираните и изрази убеждението си, че има и други студенти, с които да се гордеем. „Досега беше казано, че не е важно кой е първи, втори, трети, но в тази категория е много важно кой е първи, защото в нашата индустрия, по принцип в бизнеса, е важно да си първи, да печелиш клиенти, проекти, позиции. Победителят в тази категория е печелил, може да печели и разнася славата на българския ум още от ученическите си години”, отбеляза Маринова.

DSC_0535_600x400

Владислав Харалампиев е печелил десетки медали от национални и международни състезания, носител на множество сертификати, награди и стипендии за академични, научни и състезателни постижения, има международни научни публикации, множество стажове и допълнителни специализации, води лекции във Факултета по математика и информатика и е участвал в антарктическа експедиция.

Владислав благодари за наградата и изрази радостта си, че хората обръщат внимание на това, с което се занимава.

В категория „Природни науки” до втори кръг бяха допуснати 7 кандидатури: Габриела Бонева, Диана Чолакова, Добромир Калчевски, Милен Минев, Симона Петева, Тихомир Тодоров, Цанимир Ангелов. Председателят на комисия по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова отбеляза, че за нея е огромна чест да връчи наградата и благодари за поканата да бъде част от журито. „Като възпитаник на Софийския университет съм човек, който е това, което е, благодарение на своите преподаватели и на Университета в който имате честта да учите”, подчерта Дамянова. Тя призна, че като филолог й е било трудно да избере най-добрия в категория „Природни науки”, но безспорният победител Диана Чолакова е дама с научна кариера, на която могат да завидят много млади учени.

DSC_0543_600x400

Дияна благодари на Студентския съвет и на журито за признанието, на преподавателите в Факултета по химия и фармация, на колегите от катедра „Инженерна химия”, благодарение на които може да прави научни изследвания на изключително високо ниво в България и света.

Комисията на образованието връчи допълнителна награда на Симона Петева, която има национални отличия за учебна и стартъп компания.

DSC_0558_568x400

„Важно е, когато се разглежда приносът, да се вземат предвид и други фактори като активност. Бъдете активни млади хора, отстоявайте интересите си и изисквайте от нас, политиците. Вашето бъдеще е днес, утре вече ще е бъдещето на някой друг”, каза Милена Дамянова и подчерта, че наградата е доказателство, че връзка между образование, наука и бизнес може да съществува още в студентските години.

Симона благодари на комисията за изненадващата награда и на Студентския съвет, който през последните две години много се е развил. Самата Симона е част от Факултетния студентски съвет на Биологическия факултет и се надява в бъдеще да има още по-голямо развитие на Студентския съвет на Софийския университет.

В категория „Стопански науки” най-изявени бяха кандидатите: Лиляна Георгиева, Мартин Хаджидимитров, Младен Печевски и Никола Дечков.

Победителят в направление „Стопански науки“ Лиляна Георгиева беше наградена от д-р Митко Василев – управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той благодари за поканата да бъде част от журито и да се включи в тази благородна надпревара. Д-р Василев се пошегува, че според 15-те критерия за оценяване спечелилият трябва да бъде вундеркинд, а надпреварата между четиримата номинирани е била голяма. „Спечелилият е безапелационен, а този на второ място – брилянтен”, подчерта Митко Василев. Лиляна Георгиева е впечатлила журито с отличния си успех, владеенето на италиански, руски, английски и немски, създаването на студентски клуб „Спектър”, участието ѝ в много граждански и студентски инициативи.

DSC_0580_581x400

Лиляна благодари за наградата, защото тя означава, че това, което прави, се забелязва от обществото и е полезно за него: „А именно това е важно за мен – да бъда полезна за обществото и да се боря с апатията – което се опитваме да направим от клуб „Спектър”. Тя благодари на журито и преподавателите и изрази радостта си да бъде част от Софийския университет, защото той е мястото, където е намерила благоприятна среда за развитие и мотивация. Лиляна пожела на всички вдъхновение и смелост, защото ако имат тези две неща, успехите сами ще дойдат.

5

Младен Печевски спечели специална награда от Германо-българската индустриално-търговска камара – стаж в организацията.

DSC_0597_600x385

В категория „Хуманитарни науки” най-добрите кандидатури бяха четири: Валентин Спасов, Константина Станкова, Лъчезара Николова и Мила Кръстева.

Наградата в тази категория връчи проф. Анастас Герджиков. Той благодари на журито и подчерта, че в него участват авторитетни хора от авторитетни институции. В тази категория дилемата е била дали да наградят този, който има най-големи постижения в една област или много заслуги в различни области.

6

Победител е Валентин Спасов, който има високи постижения в образователната сфера, участвал е в семинари и конференции, има и разнообразни други дейности – от многобройни художествени публикации до спортни дейности.

Валентин каза, че за него е чест да получи тази награда в най-смислената сграда на територията на тази държава и да бъде част от тази академична общност. Той благодари, че постиженията му са отчетени и пожела късмет и вдъхновения.

Най-добрите кандидати в категорията „Правни науки” бяха: Анна-Мария Атанасова, Благовест Илчевски, Георги Стоев, Емануил Колев, Ивайло Икономов, Николай Стоянов и Христо Стоянов. Наградата връчи проф. Сашо Пенов – декан на Юридическия факултет, който благодари за тази чест.

„Горд съм, че имаме студенти, които все повече доказват, че макар правото да не е приоритетно направление, то все повече става приложна наука. Защото за да боравиш с обществените отношения, за да защитаваш вижданията на хората, да отстояваш справедливост и доброта едновременно, се изискват много познания, много труд”, отбеляза проф. Пенов и подчерта, че както е установил Адам Смит, най-неоценим, но много важен за обществото, е трудът на юриста.

3

Победител в тази категория е Анна-Мария Атанасова, която е определена за най-добър оратор между факултети от различни европейски държави в състезание по Право на Европейския съюз и е поканена за едномесечен стаж в генералната прокуратура на Съда на ЕС.

Анна-Мария благодари на декана проф. Пенов, без когото нямало да бъде възможно участието ѝ в състезанието, на съотборниците си и на Иван Стойнов и Агапия Кирилова, които са отговаряли за подготовката на отбора. „Никога недейте да подценявате себе си само поради факта, че учите в България. Само това, че сте студенти в Юридическия или друг факултет на Софийския университет означава много. Затова не се страхувайте да участвате на международни състезания и да се изправяте пред международна конкуренция, защото неведнъж сме доказали че ние не само сме на тяхното ниво, но сме и по-добри от тях”, подчерта Анна-Мария.

Наградени бяха още Георги Стоев и Ивайло Икономов, които имат активен студентски принос в научно-изследователската дейност и любимите занимания на студентите юристи да организират състезания помежду си в различни области на правото.

8

Георги благодари за организацията и оценката на техния труд, а Ивайло сподели мотива си да кандидатства за конкурса – според него конкурсът е нещо, което е характерно за елитните учебни заведения, какъвто безспорно е Софийския университет: „Това е приемствеността. Искам когато един първокурсник от моя факултет ме види в коридора да си каже: А, това е Ивайло, един средно интелигентен обикновен студент. Щом Ивайло може, значи и аз мога”, отбеляза награденият.

Всички номинирани в категория „Правни науки” получават осигурен стаж във водещи адвокатски и нотариални кантори в София.

В категория „Педагогически науки” бяха номинирани Гергана Илиева и Дан Ангелов.

Наградата връчи Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, която отбеляза, че като председател е подкрепяла всички студентски проекти, но особено място в сърцето ѝ заема конкурсът „Студент на годината”, защото той цели да открива, стимулира и показва добрия пример на тези, които са най-знаещи, можещи и активни.

Според нея педагогическата професия е от огромна важност, защото извайва образа на всеки един от нас, а номинираните заслужават похвала, че са избрали тази професия.

11

Победител в това направление е Дан Ангелов, който освен наградата получи и стаж в партньорската организация „Заедно в час”.

Дан благодари на Студентския съвет и на журито, които са го отличили и са признали това, което иска да прави като учител.

„Винаги съм се впечатлявал на моите учители и преподаватели, които не препоръчват на своите ученици да бъдат като тях. Искам това да се промени и преподавателската професия да се издигне на необходимото ниво”, отбеляза Дан и изрази надежда бъдещият му житейски път да оправдае думите му.

В категория „Здравеопазване” номинираните бяха: Венета Димитрова, Иванета Недкова и Никола Симеонов. Д-р Веселин Милев – председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет, връчи наградата. Той подчерта, че участието му в това събитие е удоволствие и като част от журито, разглеждайки кандидатурите, е добил убеждението, че нашата страна има много, много добро бъдеще.

4

Победител е Иванета Недкова, която има изключителен принос в определени научни среди, участия в граждански инициативи и представя Софийския университет в Международната асамблея на студентите медици в света.

Иванета благодари на Студентския съвет за прекрасното събитие, на журито - за признанието, на колегите - за подкрепата.

Допълнителна награда получи Венета Димитрова за приноса ѝ към Софийския университет. Тя благодари на журито за наградата и изказа адмирации на организаторите за прекрасната вечер. „Чрез инициативи като тази ни карате да се чувстваме горди, че сме студенти на Софийския университет”, каза Венета и пожела на всички успех и да осъществят мечтите си.

DSC_0673_600x400

Най-добрите кандидатури в категория „Доброволческа дейност” бяха: Томислав Тошков, Димана Атанасова, Енил Енев и Диляна Беева.

Наградата връчи председателят на Студентски съвет Васил Силяновски. Той отбеляза, че най-острия спор сред журито е бил за тази категория и затова наградените са двама: Томислав Тошков и Енил Енев.

7

Енил е създал организация, подпомагаща студентите да намират стажове и връзка с бизнеса, както и първото списание на Юридическия факултет, на което е главен редактор. Енил приветства Студентския съвет за инициативата. Той отбеляза, че наградата е индивидуална, но във всички проекти участва екип от студенти от всички курсове и с тяхна помощ са успели да подобрят някои неща без да чакат законодателни промени.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова допълни, че заедно с колегите от Студентския съвет на Софийския университет ще подпомогнат реализацията на национални проекти от страна на всеки от номинираните в категория „Доброволческа дейност”.

Номинирани в категория „Спорт” бяха: Златина Димитрова; Мирена Костова; Христина Дамянова; Кармен Агопян; Иван Илчевл и Калоян Калинков. Асен Марков, зам.-министър на младежта и спорта, връчи оспорваната награда на отличничката в Юридическия факултет и многократна участничка на европейски и световни първенства Златина Димитрова. Тя получи и специална награда от министъра Красен Кралев - 10-дневен възстановителен лагер в национална база „Спорт Палас”.

10

Златина благодари за признанието, за организацията на събитието и отбеляза, че е щастлива да бъде част от него.

Трето място в конкурса „Студент на годината” обяви зам.-министър на образованието и науката проф. Иван Димов: „Като човек който се занимава със стохастични методи, вероятности и статистика, искам да ви кажа, че статистиката обикновено показва, че хората, които се класират на второ и трето място в подобни конкурси, обикновено отиват по-напред в живота от първенците”, пошегува се проф. Димов.

Наградата, осигурена от националното представителство на студентските съвети, беше връчена на Анна-Мария Атанасова.

2

Милена Дамянова връчи наградата на Диана Чолакова, която журито отличи с второ място в конкурса. Наградата за второ място в конкурса „Студент на годината” също е осигурена от Националното представителство на студентските съвети. Милена Дамянова покани всички наградени на стаж в Комисията по образованието и науката.

Студентът на годината на Софийски университет „Св. Климент Охридски” получи наградата от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. „Разбира се, че това беше най-трудният избор, много хора заслужаваха тази награда, но за разнообразните му и наистина големи постижения наградата печели Владислав Харалампиев”, обяви ректорът.

1

Наградата за първо място в конкурса „Студент на годината” е осигурена от софтуерна компания „Мусала Софт“.

Владислав благодари и изрази радостта си от спечелването на конкурса. Той изрази надеждата си Софийският университет да продължи своите отлични представяния, да поддържа нивото на състезанията и да не отстъпва от позициите си.

За музикалната програма по време на тържествената церемония се погрижиха Кристиян Янкулов, студент на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Петко Дилковски и Виолета Костадинова, студенти специалност от „Музика” във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет, както и композиторът Павлин Станчев.

Повече информация за наградените можете да намерите тук.

DSC_0470_600x400
DSC_0578_564x400
DSC_0513_600x400
DSC_0700_600x366
DSC_0404_600x400