Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ученик от ПМГ "Екзарх Антим І"- град Видин ще представи България на световните финали по ИТ в САЩ

   

26.04.2016

 

На 25 април 2016 г. в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха националните финали на най-голямото световно състезание по информационни технологии за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

Ученикът Калоян Тодоров, който тази година ще завърши 12-ти клас в ПМГ "Екзарх Антим І"- град Видин, ще представи България на световния шампионат за Майкрософт IT специалисти, който ще се проведе от 7 до 10 август тази година в „Уолт Дисни Уърлд Ризорт“, град Орландо, САЩ, съобщи деканът на Стопанския факултет доц. д-р Теодор Седларски. Младежът e показал най-високи резултати на изпитите за професионална сертификация в областта на информационните технологии и e събрал максималния брой от 1000 точки само за 20 минути. Това e забележителен успех, който не e достигнат досега y нас и нарежда Калоян сред 130-тe най-добре подготвени ученици в света, които ще се състезават за голямата награда от 7 500 USD. Неговият изключителен резултат е плод и на активната подкрепа на неговите учители по информационни технологии Емил Андреев и инж. Малинка Митова.

За трета поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици в рамките на своя проект „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ . Проектът е един от 27-те гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2015 г. и е част от световния ангажимент на Microsoft за създаване на възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33-ма студенти, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2015 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".