Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Х.ас. Анна Вдовичина от Стопанския факултет пред "Кариери": Моят идеален кандидат за работа предизвиква себе си

   

11.09.2014

 

В-к Капитал Кариери

10 сеп. 2014

 

Моят идеален кандидат за работа предизвиква себе си

 

AnnaVdovichina

Анна Вдовичина, старши консултант в AIMS Human Capital

 

В поредицата "Моят идеален кандидат за работа" ви представяме изискванията на специалистите по подбор от утвърдените компании у нас към бъдещите служители. Днес ви срещаме с Анна Вдовичина, старши консултант в AIMS Human Capital.

На интервюто идва... навреме/5 минути преди часа на срещата, а ако закъснява се обажда да предупреди. Предварително се е запознал в повече детайли cъс сферата на дейност на компанията потенциален работодател и ролята, за която кандидатства, и дори и "да му е крив светът в този ден", успява да бъде приветлив и активен събеседник по време на интервюто.

Облечен/а е... в комбинация, която отразява неговия автентичен стил, но е съобразена с позицията в компанията, за които кандидатства и му носи комфорт и увереност за начина, по който изглежда, така че да съсредоточи внимание върху останалите аспекти на представянето си по време на интервюто. Разбира се, облеклото адекватно или не, не е критерий, по който бихме одобрили/отхвърлили апликант освен ако самата компания- работодател не е поставила конкретно ограничение в тази посока.

Пита за... всичко онова, което би допълнило представата му за позицията, компанията, очакванията от страна на работодателя към потенциалния назначен кандидат, така че да успее да си представи себе си в дадената роля и организация през кръгозора на "днес" и "утре". Информира се за следващите стъпки в процеса, резултатите, които ще се очаква титулярът да постигне в кратко-/средносрочен план, хоризонтите за развитие и за всички детайли, които спрямо неговото разбиране са му необходими, за да направи информиран избор.

И никога не казва/не пита за... "аз всъщност не разбрах за коя позиция кандидатствам", "аз всъщност не си търся работа и не съм недоволен от настоящия си работодател, но се оглеждам какво има пазара" и не започва разговора с въпрос за заплащането за позицията, за която е кандидатствал.

Интересува се от... визията, ценностите, екипа, атмосферата и корпоративната култура на компанията, за която кандидатства, за да прецени доколко би могъл да се идентифицира дългосрочно с тях и да ги комуникира като свои. Важно му е да разбере повече за устойчивото развитие на организацията и стратегията и за корпоративна социална отговорност.

В мотивационното си писмо пише... искрено и кратко за своите мотивация и желание да стане част от екипа на конкретната компания и аргументирано обосновава предимствата на своята кандидатура в контекста на изискванията на посочената позиция и бизнеса на организацията. Подхожда индивидуално, колкото и да не му се занимава и спестява "социално-желаните" фрази.

Умее да... представи искрено и автентично себе си и кариерната си история по време на разговора, като в същото време остава балансиран във вербалната и невербална комуникация, активен събеседник и слушател, който с чувство за хумор и лекота при необходимост "отиграва" щекотливите моменти.

В кариерата се стреми да ... бъде щастлив и запален по есенцията на това, което прави и да има усещането за смисленост на ежедневната работа, да не усеща как минава времето, докато създава добавена стойност към бизнеса/компанията/обществото и да е вечно любопитен, търсещ, вдъхновен и предизвикващ себе си в контекста на професионалното и себеразвитие.

 

Източник: Karieri.bg

 

Х.ас. Анна Вдовичина води упражненията по Основи на управлението за студентите от първи курс в Немската програма по Стопанско управление.