Начало

   

Новини и събития

Софийският университет отбеляза патронния си празник с академично тържество

По традиция празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където бе отслужена Светата Божествена Литургия, възглавява от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, последвана от литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски. На тържеството в Аулата присъстваха членовете на Академичния съвет, преподаватели, студенти и гости.

С изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ Геолого-географският факултет стартира отбелязването на 60-годишнината си

В Централното фоайе в Ректората бе открита авторската изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ на писателя и приключенец Северина Маркова, с която беше поставено началото на организираната от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центъра за компетентност КВАЗАР инициатива "Магията на пътешествията".

„Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“ - изложба, посветена на 155 години от рождението на Тодор Чипев

Университетската библиотека посреща своя патронен празник 25 ноември с изложба, посветена на най-големия български книжар и издател преди Втората световна война - „Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“. С нея се отбелязва 155 години от рождението на Тодор Чипев. Кратки истории за издателство „Т. Ф. Чипев“ въвеждат посетителите в културната история на България от края на XIX до средата на XX век.

Завърши випуск 2022 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 67 бакалаври и магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 20 завършват с отличен успех. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 40 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. Празникът бе уважен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет.

Всички новини