Начало / Университетът / Самостоятелни звена / Университетски ботанически градини / Структура

   

УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - СОФИЯ

Директор: д-р Красимир Косев

София 1000, ПК 157
ул. Московска 49
тел./факс: (02) 988 17 97
e-mail: ubg_sofia@abv.bg

 

Университетската Ботаническа градина в София е създадена през 1892 година по инициатива на първия български професор по ботаника Стефан Георгиев. Обхваща 5 дка парк, розариум и оранжерии. В парка са изградени алпинеуми, воден басейн, влажна зона с влаголюбиви растения и перенна градина. Посетителите могат да видят забележителни дървесни видове и храсти като Metasequoia glyptostroboides Hu & W.C.Cheng, Ginkgo biloba L., Eucommia ulmoides Oliver. Университетската ботаническа градина в София опазва и съхранява над 1500 растителни вида.

През последните години е разработена Аптекарска градина, където посетителите и студентите могат да научат повече за лечебните растения.

 

УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – БАЛЧИК

Ръководител: г-жа Валя Машкарова

Балчик 9600, ПК 56
ул. Акад. Даки Йорданов №1
тел. (0579) 72 338
e-mail: ubg_balchik@admin.uni-sofia.bg

 

Университетската ботаническа градина в град Балчик е основана през 1955г. Под ръководството на проф. Даки Йорданов е започната рефункционализация на парковата част на бившата лятна вила на румънската кралица и превръщането ѝ в градина със специално предназначение – ботаническа градина. Оформянето на градината се извършва с участието на озеленителя Никола Минчев и първия технически управител Никола Момчилов.

УБГ Балчик има площ от 196 дка, която включва територията на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“, градина „Разсадника“, Експозиционна оранжерия и естествени хабитати на автохтонна растителност.

Градината е специализирана в отглеждането на колекции от тропически и субтропични екзотични растения. Известна е със своята колекция от сукуленти и кактуси - около 600 вида. Общият брой на растителните видове във всички колекции е около 3000. Определена е за спасителен център за редки и защитени растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES). През 2005 г. е обявена за Защитена местност „Ботаническа градина Балчик“ и е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ II-ра степен за нейните заслуги за популяризирането постиженията на биологическата наука.

 

УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА – ВАРНА – ЕКОПАРК

Ръководител: ланд. арх. Александър Тодоров

Варна 9006, к.к. Св. Св. Константин и Елена
тел. (052) 36 19 46
e-mail: sugarden@mnet.bg

 

Университетската ботаническа градина - Eкопарк Варна е създадена през 1977 г. на територията на бивш разсадник. Разположена е в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ на 8 км северно от град Варна. На 11.05.2002 г. е отворена за посещения и започва да функционира като първият в страната екопарк, който съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Колекцията от дървесни и храстови видове наброява около 300 вида, а тревистите растения – около 350 вида. Голосеменните растения са представени от 46 вида от 7 семейства, голяма част от които не са естествено разпространени в България. В градината могат да се видят още розариум с над 2500 рози от 80 сорта, колекция хемерокалиси, колекция „Ириси“, колекция „Треви“, колекция „Кактуси и други сукуленти“, както и зеленчукова и билкова градина, изградени в стила на френските градини “Potager”. Освен постоянните, в екопарка се отглеждат и сезонни колекции от лалета и летни цветя.