Начало / Новини / Новини и събития / Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

   
Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

Студенти и преподаватели от специалностите „Публични информационни системи“ и „Библиотечно-информационни науки“ на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция в рамките на Деня на отворените врати на 22 февруари 2024 г. Те бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала „Максим“.

Интригуващо, чрез документален филм и чрез разкази на авторитетни експерти за личния им професионален път беше разказана 125-годишната история на една от първите в света телеграфни агенции.

1-1

Представена беше и съвременната мисия, роля и дейност на Агенцията като национален независим информационен институт на Република България с мрежата си от медийни центрове в България и чужбина.

1-8

На студентите, изучаващи информационни науки, вниманието специално беше насочено към работата на отделите „Архив“, „Справочна“, библиотеката и дигитализационния център. В организираната обиколка в служебните помещения на тези отдели беше демонстрирана технологията на работа и техническото оборудване.

1-3

Гостите имаха възможност да се запознаят със съдържанието на специализираните фондове на агенцията, която съхранява над 9 милиона уникални снимки и всички бюлетини и издания от нейното създаване до днес. Натрупани са и се поддържат над 100 хиляди тематични справочни досиета за лица, събития и места.

1-7

Студентите бяха заинтригувани да се докоснат до първия информационен бюлетин на БТА, издаден на 16 февруари 1898 г. - годината на създаване на Агенцията.

Представени бяха разнообразните възможности за работа и участие в стажантски програми в БТА и Школа БТА.

1-4

Специален акцент на срещата на студентите с екипа на БТА е поставен върху проекта за дигитализация на архивите на агенцията от Десислава Севова - директор на дирекция „Архиви и справочна“, и Свобода Тодорова - ръководител на дигитализацията на историческия архив на БТА. Те представиха организацията и дейността на агенцията като участник по проекта „Дигитализация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ на Министерството на културата от Националния план за възстановяване и устойчивост, по който вече работят студенти от Катедрата.

1-5

Събитието, топлото посрещане, полезната информация и снимките бяха организирани и предоставени от екипа на проекта за дигитализация на архивните фондове и Гавраил Гавраилов - специалист развитие на работната сила, Школа БТА.

1-6
1-2

Снимки: БТА