Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Алтернативен живот: отвъд водните планети"

Зала А205, Физически факултет

На 29 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в зала А205 във Физическия факултет ще се проведе лекцията "Алтернативен живот: отвъд водните планети" на гл. ас. д-р Петър Ефтимов от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Петър Ефтимов завършва ветеринарна медицина през 2006 г. в ЛТУ, гр. София. Веднага след това започва работа в клиника „Анимо“, а по-късно и в Централна ветеринарна клиника, където работи до 2011 г. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност „Молекулярна биология“, към СУ „Св. Климент Охридски“.

През 2017 г. защитава докторска степен по молекулярна биология в катедра „Биохимия“ на Биологическия факултет към СУ, а от юни 2018 работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет. Проявява особен интерес към еволюционната биология на развитието и астробиологията.

Петър е един от випускниците на магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията" към катедра „Астрономия“ във Физическия Факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

poster_PEftimov_2024_small

 

Какво кара Карл Сейгън да заяви, че е шовинист по отношение на въглерода и водата? Има ли животът строги предпочитания или може да ни предложи дори повече от очакваното? Възможни ли са биохимични алтернативи на живота и колко от тях можем да открием в нашата Слънчева система? Отвъд границата на виреене, там където нашето Слънце е над 80 пъти по-бледо, може би има свят, чужд за нас, но гостоприемен към една собствена биосфера. Ще погледнем през оранжевите облаци към криовулканите на една титанична луна, по-голяма от Меркурий – може би там има какво да ни изненада!

Сенчеста биосфера, ацетилен вместо глюкоза, азотосома - какво означава всичко това и какви възможности за алтернативен живот може да търсим извън познатия ни на Земята, ще дискутираме с д-р Петър Ефтимов.