Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Успешните примери / Даниела Петкова: „Разбираш за успеха, когато вечер затвориш вратата след себе си“

   

07.06.2021

 

Вижте повече за инициативата "Успешните примери" на Стопанския факултет

 

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

 

Разговор с Даниела Петкова, възпитаник на Стопанския факултет.

Photo Daniela Petkova

Даниела Петкова е с над 20-годишен опит на ръководни позиции в областта на маркетинга и продажбите на бързооборотни стоки. Международно акредитиран бизнес НЛП мастер практик с коучинг умения. Завършила е бакалавърска и магистърска степен по Стопанско управление към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Разкажете за себе си – с какво се занимавате сега?

Работя като Национален мениджър ключови клиенти (или „щастливи клиенти“, както казва дъщеря ми) във Фикосота Фууд. Щастлива съм, че съм част от екипа на най-голямата компания в Югоизточна Европа за бързооборотни стоки, която е 100% българска собственост. Усещането да си част от реализация на една шуменска мечта за световно присъствие и следа е страхотно. Да си по-добър и успешен от световни компании с над 100 годишен опит само с твоите 20 години на пазара е доказателство на всичко, което сме учили в университета.

 

Вие ли избрахте своята професия или тя избра Вас?

По-скоро тя избра мен. Като малка си играех на „всичкомог“. Стопанското управление възпитава точно това – да виждаш голямата картинка. Да имаш познанията да редиш частите от многопластовия пъзел, така че да постигнеш оптимален резултат.

 

Кое Ви помогна да стигнете дотук?

Самодисциплината и желанието да се учиш и развиваш всеки ден. Адаптивността също е изключително важна.

 

Как разбирате, че сте успял човек? Каква е вашата рецепта за успех?

Има различни дефиниции и символи на успеха. Има и достатъчно акредитирани организации, които да го оценят. Но няма универсална рецепта за успех. За мен това е личният принос и следата, която оставаш в стремежа си да направиш света по-добро място. Баща ми казваше, че разбираш за успеха, когато вечер затвориш вратата след себе си.

 

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Да постигне поставената цел с един мотивиран и в здравословен баланс екип. Да има визията за петте К, да я следва и да успее да я предаде и на екипа.

 

Кога завършихте Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Завърших магистърската степен по Стопанско управление през 2000 г. Декан беше проф. Чобанов, който запали в нас искрицата на предприемчивия и иновативен дух.

 

Кое Ви накара да изберете Стопанския факултет?

Възможността да уча и да се развивам в областта на мениджмънта. Това, че беше нещо ново и модерно и с високи критерии на подбор и прием.

 

Кои са най-ярките Ви спомени от Вашия студентски живот?

Това са преподавателите от чуждестранните университети, проектите, по които работихме с тях, и представянето на резултатите.

 

Забавни случаи/епизоди, които помните?

Всички са свързани с прекрасните ми колеги и контактите с тях. Бих посъветвала настоящите студенти да не бързат с кариерното развитие. Нека черпят с пълни шепи от възможностите на студентския живот.

 

Кои преподаватели/предмети си спомняте най-живо?

Проф. д-р Анастасия Бънкова и доц. д-р Тодор Ялъмов (който ѝ беше асистент тогава), както и проф. Зиновиева са оставили ярък спомен. Изключително много съм научила и от доц. д-р Олимпия Ведър.

 

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет Ви помогна най-много в кариерния Ви път?

Това е нагласата и подготовката да бъдеш успешен. Възможността ясно да оцениш къде си и къде искаш да стигнеш. Много от необходимите инструменти по пътя ни бяха показани във факултета.

 

Как оценявате развитието на Стопанския факултет от Вашето студентство до днес?

Трудно ми е да преценя в детайл, но по информацията, която стига до мен, продължава да изпълнява мисията си да е модерна люлка на мениджъри.

 

Посланието Ви към студентите на Стопанския факултет днес?

Да бъдат социално интелигентни и да се грижат за необходимостта им от знания и развитие.

 

Коя е най-смелата Ви мечта?

Следващите поколения да допринасят света да е едно по-красиво място за съществуване.