Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA Alumni Club / Новини от Алумни клуба / Любомир Лозанов, Изпълнителен директор на „Амета“ и възпитаник на Стопанския факултет, бе избран за член на настоятелството на Софийския университет

   

08.04.2020

 

 

Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ избра членове на настоятелството на Университета на свое онлайн заседание, проведено на 25 март.

Съгласно чл. 35а, ал. 5 от Закона за висшето образование, петима от членовете на съвета на настоятелите се избират от академичния съвет по предложение на ректора, а останалите трима се определят съответно от министъра на образованието и науката, от кмета на общината, в която е седалището на висшето училище, и от студентския съвет.

Министърът на образованието и науката определи за член на настоятелството като свой представител президента на КНСБ Пламен Димитров.

Столична община посочи като свой представител доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет.

Студентският съвет определи като свой представител Лидия Даскалова, заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети.

По предложение на Ректора, Академичният съвет избра следните петима членове на настоятелството:

  • Акад. Юлиан Ревалски, Председател на Българската академия на науките;
  • Петър Андронов, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка;
  • Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България;
  • Любомир Лозанов, изпълнителен директор на „Амета холдинг“;
  • Доц. Борислав Великов, собственик на „Аквахим АД“

 

Lozanov

 

Любомир Лозанов е възпитаник на Стопанския факултет – завършил е „Стопанско управление“. Специализирал е корпоративни финанси в Холандия и е сертифициран финансов анализатор (CFA).

Любомир Лозанов е работил като експерт инвестиции в Българо-американския инвестиционен фонд, а от 2001 г. е изпълнителен директор на производителя на пилешко месо „Амета“ с марка „Лудогорско пиле“.

За развитието на частния сектор в България, Любомир Лозанов помага от 2015 г. и като член на борда на Фондация „Америка за България“, която подкрепя множество инициативи и проекти из цялата страна. Сериозна е и подкрепата му за инициативата „Заедно в час“.

Още от самото му създаване Лозанов подкрепя активно и баскетболен клуб „Вълци – Разград“, чиято цел е да възроди баскетболната традиция в града. Клубът насърчава и по-здравословен начин на живот за малки и големи и заздравява връзката между деца и родители чрез баскетбол.