Начало / Новини / Новини и събития / Меморандум за сътрудничество между Факултета по журналистика и масова комуникация, УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските журналисти в България

   
Меморандум за сътрудничество между Факултета по журналистика и масова комуникация, УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските журналисти в България

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше подписан тристранен Меморандум за сътрудничество между Факултета по журналистика и масова комуникация, УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските журналисти в България от: проф. д-р Веселина Вълканова, Декан на ФЖМК, д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, и Иван Радев, член на Управителния съвет на АЕЖ – България.

Проф. Вълканова поздрави д-р Джейн Муита за благородната мисия на УНИЦЕФ, за подкрепата за децата и подрастващите и защитата на техните интереси. Проф. Вълканова подчерта, че защитата на децата и юношите трябва да е грижа за всяка институция - правителствена или неправителствена, за всяка организация, на всеки индивидуално.

3

Деканът на ФЖМК подчерта важността на програмата на УНИЦЕФ за защита на децата, за мониторинг, комуникация и промоция в това отношение. Тя акцентира върху важността на темата за образованието по журналистика и изрази готовност ФЖМК като образователна институция в областта на комуникациите и журналистиката да съдейства в аспекта за етично отразяване в медиите на проблематиките за децата и подрастващите, като предложи на своите студенти факултативен курс, посветен на този въпрос, и съдейства за повишаване на медийната грамотност сред младите хора в България.

1

„Когато поставим децата в центъра на нашите усилия, всичко друго си идва на мястото”, сподели д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ в България. „От днес организациите ни ще си партнират за правата на децата в медиите. Ще работим за етичното отразяване на всички аспекти, които засягат децата, както и в областта на медийната грамотност сред младите хора. Първата обща стъпка е избираем курс на тема „Децата и медиите”, предназначен за студентите на Софийския университет, който според Иван Радев, член на УС на АЕЖ-България, ще гарантира устойчивостта на общата ни работа в името на най-добрия интерес на детето.

2

Снимки: Здравко Йончев