Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Инициативи с бизнеса / Стопанският факултет отново е партньор на най-подробното проучване на дигиталната екосистема в България

   

06.12.2019

 

 

На 4 декември 2019 г. бяха представени резултатите от най-голямото и подробно проучване на дигиталната екосистема в страната – InnovationShip 2019. Проучването е изготвено от Move.bg и EDIT в партньорство с Центъра за моделиране на социално-икономически системи при Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като автори са доц. д-р Антон Герунов и х.ас. Лидия Кабатлийска.

 

innovation1

 

Тази година проучването обхваща 233 технологични и иновативни компании и отново изследва размера и степента им на развитие, пазарната среда, оперативните цели, финансовите резултати, както и най-големите предизвикателства пред компаниите.

 

innovation2

 

Резултатите показват нарастваща зрялост на стартъпите и технологичните компании, като се отчита ясно формиране на компетенции и конкурентни предимства в областта на разработването на платформи и системи за автоматизация, анализ на големи масиви от данни и изкуствен интелект, както и решения в полза на финансовия сектор (финтех). Растящата професионализация на екосистемата е видима от това, че 66% от основателите имат предишен опит със стартиращи компании, а фактът, че 29% от компаниите имат и чуждестранни служители показва навлизането на водещ международен опит.

 

InnovationShip 2019 ясно очертава и изключително добрите възможности за старт в кариерата на млади професионалисти с бизнес и технически знания и умения, като 74% от интервюираните компании планират да разширят екипа си през следващите дванадесет месеца.

 

 

 

Пълният текст на проучването е достъпен на сайта на EDIT.