Начало / Новини / Календар / Откриване на изложбата „Усещането Антарктида”

Централно фоайе, Ректорат

На 8 октомври 2019 г. от 18.00 ч. в Централното фоайе на ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще бъде официалното откриване на изложбата „Усещането Антарктида”. Учениците от V, VI и VII клас на 96 СУ "Лев Николаевич Толстой" и преподавателката им по изобразително изкуство г-жа Ангелина Боянова участват в проект от програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт с координатор Гергана Лаптева. Лично проф. Христо Пимпирев ще връчи грамоти на участниците в проекта. През месец януари творбите им ще бъдат показани в уникална по рода си изложба под открито небе на Българската антарктическа база на о-в Ливингстън.

С изразните средства на декоративното изкуството учениците пресъздават своята гледна точка към красотата, растителния и животински свят на Антарктида. Паната са изработени изцяло от екологични материали като ориз, леща, семена чиа, яйчени черупки и др., което представлява т.нар. екологичното изкуство или „еко арт“. Това е съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда.

Чрез подобни художествени изяви организаторите се надяват проблема за опазване на природата на Ледения континент да достигне до повече хора и всеки един от нас да се замисли с какво би могъл да помогне за запазване на уникалните екосистеми в Антарктида.