Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за докторанти / Архив / Дакар е домакин на международния финал на конкурса „Моята теза в 180 секунди“ 2019 г.

   

Националния театър на Дакар, четвъртък, 26-ти септември 2019 г., 19:00 ч.

 

Дакар е домакин на международния финал на конкурса „Моята теза в 180 секунди“ 2019 г.

За първи път в Субсахарска Африка

 

За първи път от създаването на конкурса „Моята теза в 180 секунди“ през 2012 година, международният финал ще бъде организиран в Субсахарска Африка, в столицата на Сенегал, Дакар, в сътрудничество между Министерството на Висшето образование Научните изследвания и Иновациите на Сенегал и Университетската агенция на Франкофонията (AUF).

Осемнадесет (18) докторанти франкофони от цял свят, работещи в различни области на науката ще се срещнат на сцената на Националния театър на Дакар, в четвъртък, 26-ти септември, от 19:00 ч.

Всеки кандидат разполага със 180 секунди и един диапозитив, за да представи по ясен, забавен и убедителен начин на френски език своята докторска работа. Целта е само една: всеки да може да разбере предмета на изследването в рамките на 3 минути.

Тази година България е представена на международния финал от студентката на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ), Сирин Джабер, която спечели убедително националния финал, който се проведе на 31 май. Сирин ще трябва да спечели публиката в Дакар с атрактивно и обосновано представяне на френски език на тезата си от областта на биотехнологиите „Изследване и синтез на нови биоактивни пептиди“.

AUF е партньор на конкурса MT180 за 5-та поредна година. От осемнайсетте (18) национални финала, провели се по света, AUF съорганизира тринайсет (13), включително и този в България, който се проведе за втора поредна година в партньорство с Френския институт в София.

 

  • Финалът ще бъде предаван директно от RTS и на сайта на конкурса : https://mt180sn.org
  • Може да бъде проследен и на Twitter : #MT180

 

18-те финалиста

Африка

Америка

  • Канада-Квебек, Elodie NGUENA, Университет Sherbrooke

Европа

  • Белгия : Natacha DELREZ, Университет Liège
  • България : Sirine JABER, Химикотехнологичен и металургичен Униреситет София
  • Румъния : Larisa Maria NECHITA, Университет « Lucian Blaga » Sibiu
  • Франция : Tom MEBARKI, Университет Aix-Marseille Provence Méditerranée 
  • Швейцария : Isabella STOIAN, Университет Fribourg

Магреб

  • Мароко : Annan AZZEDDINE, Университет Mohammed V de Rabat
  • Тунис : Amal MANAI, Университет Carthage

Близък Изток

  • Египет : Dina EL KORDY, Университет Ain Shams Alexandrie
  • Ливан : Hiba Douja CHEHADE, Университет Saint-Joseph Beyrouth

Индийски океан

 

За конкурса

Конкурсът « Моята теза в 180 секунди » е вдъхновен от състезанието Three minute thesis (3MTMC), което за първи път е организирано през 2008г. в Университета Куинсленд, Австралия. През 2012 г. той навлиза във франкофонското пространство, под егидата Франкофонската асоциация на знанието (Acfas). Днес конкурсът се организира от Международен комитет, съставен от Acfas в Квебек, Националния център за научни изследвания (CNRS) и Конференцията на ректорите (CPU) във Франция, Националния център за научни изследвания в Мароко, Университета в Лиеж, Белгия, Университетската конференция на Западна Швейцария (CUSO) и от Университетска агенция на Франкофонията (AUF) за останалите държави участнички. В България, конкурсът се организира в партньорството на Френския институт и през 2019 бе подпомогнат от фирмите Latécoère и Air France.

 

За AUF

Създадена преди 60 години, Университетската агенция на Франкофонията (AUF) е сред най-значимите асоциации на висши учебни заведения и научни институти с 944 члена, в 116 страни. Тя е институционален оператор на Франкофонията в областта на висшето образование и научните изследвания. AUF работи за постигането на солидарна университетска франкофония, ангажирана с устойчивото икономическо, обществено и културно развитие на обществата. Тя подпомага своите членове в справянето с трите основни предизвикателства пред висшето образование : повишаване качеството на обучението, научните изследвания и университетското управление; професионалната реализация на дипломантите; активното участие на университетите в цялостното развитие на обществата. www.auf.org

 

affiche MT180-26-09-2019