Начало / Новини / Календар / Прозрачният преводач: Литературни преводачи „на живо” по случай Световния ден на превода

Театрална зала, Ректорат

В навечерието на Международния ден на превода Културният център на Софийския университет има удоволствието да домакинства на “Прозрачният преводач” - акция на Къща за литература и превод, която разбулва предизвикателствата и разнообразието от възможни решения, пред които всекидневно се изправят литературните преводачи.

В този почти театрален формат различни преводачи работят на “прима виста” върху един и същи текст пред публика и защитават в дискусия различните си подходи и решения. Публиката е поканена активно да участва в обсъждането и да се запознае с невидимите герои на литературата – литературните преводачи.

Събитието ще се проведе на 29 септември, неделя, от 17 ч. в Театралната зала на Софийския университет (вход откъм бул. “Цар Освободител”). С него отбелязваме Международния ден на превода, който се чества на следващия ден, 30 септември.

“Прозрачният преводач” е и закриващата вечер на Есенното студио за литература и превод на фондация “Следваща страница”, чиито фокусни езици тази година бяха немски, датски, шведски и норвежки. В рамките на вечерта ще бъдат представени резултатите от студиото, а текстът, върху който ще работят преводачите “на живо”, ще е от съвременен скандинавски автор. Модератор на събитието ще бъде Мария Змийчарова. Началото е от 17 ч., а пълната програма може да намерите тук.

“Прозрачният преводач” e с вход свободен. Подробности за участниците може да откриете в следващите дни на страницата на събитието във фейсбук.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

С любезното съдействие на Nordisk Kulturfond и Културния център на Софийски университет.

pl-2