Начало / Новини / Календар / Постоянният секретар на Френската академия г-жа Елен Карер д`Анкос ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 19 март 2019 г. в 17.00 часа в Аулата на Ректората, постоянният секретар на Френската академия г-жа Елен Карер д`Анкос ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии, подкрепено от Историческия факултет.

Г-жа Елен Карер д`Анкос ще произнесе академично слово на тема: "Франкофонията и славянският свят".

Историк и политолог, доктор по филология, Елен Карер д`Анкос преподава дълги години в университета Париж 1 Пантеон-Сорбона, в Института по политически науки в Париж, в Колежа на Европа в Брюж, Белгия. Гостува като професор в северноамерикански и японски университети.

Г-жа Елен Карер д`Анкос е специалист по история на Русия, автор на забележителни трудове с признати приноси в областта на хуманитаристиката и социалните науки. Отделни нейни книги, както и цялостното й творчество, са отличени с престижни национални и международни награди.

Особено място във впечатляващата по обхват и дълбочина изследователска дейност на Елен Карер д`Анкос заемат произнесените от нея речи и публикации, посветени на актуални въпроси, свързани с френския език, с Франкофонията, с езиковото и културно многообразие.

От 1990 г. Елен Карер д`Анкос е член на Френската академия. През 1999 г. е избрана за постоянен секретар на Академията. Тя е първата жена на този пост в многовековната традиция на тази институция във Франция, създадена с цел изучаване на езика и литературата, формиране на езиковите и литературни норми.

Удостоена е с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Университета Лавал, Университета на Монреал в Канада, Льовенския католически университет в Белгия, на Букурещкия университет. Асоцииран член на Кралската академия на Белгия за науки, чуждестранен член на Руската академия на науките, почетен член на Румънската академия и на Грузинската национална академия на науките.

През годините г-жа Елен Карер д`Анкос е била член на Националния съвет за ново развитие на хуманитарните и социалните науки; председател на Комисията за науки за човека към Националния център на книгата; вицепрезидент на Комисията за Френските дипломатически архиви; председател на научния съвет на Статистическата обсерватория за имиграция и интеграция; съветник към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР); европейски депутат.

За изключителните й заслуги към обществото, образованието, френския език и обогатяването на френското културно наследство Елен Карер д`Анкос е удостоена с най-високите държавни отличия на Франция. Носител е на Големия кръст на Почетния легион; офицер на Националния орден за заслуги; командор на Ордена „Академични палми”; командор на Ордена за изкуство и литература. Удостоена е и с най-високата белгийска държавна награда – командор на Ордена Леополд.

plakat dAncor@1.5x-80