Начало / Новини / Календар / Дискусия „Бъдещето на журналистиката“

Зала 13 във Факултета по журналистика и масова комуникация (ул. „Московска“ 49)

На 17 май 2018 г. между 14 и 17 часа в зала 13 на ФЖМК ще се проведе дискусията „Бъдещето на журналистиката“ организирана от катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация. Тя се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За участие са поканени телевизионните журналисти Надя Обретенова и Иво Никодимов от БНТ, Десислава Стоянова, Денислав Борисов и Светослав Иванов от bTV, Генка Шикерова, Аделина Радева и Виктор Николаев от Нова телевизия. Модератор на дискусията е д-р Кристина Баксанова от bTV. Сред обсъжданите теми на дискусията „Бъдещето на журналистиката“ са журналистическата етика на екрана, промяната в технологиите, съучастието на аудиторията, взаимодействието медии-власт-свобода на словото и образованието по журналистика.

Дискусията „Бъдещето на журналистиката“ цели да потърси причините за промените, които се наблюдават в журналистиката и медиите в България и по света през последните години. Медиите са подложени на икономически и политически натиск. Журналистите са цензурирани, притискани от корпоративната политика, от нарастващата комерсиализация и концентрация. Аудиторията мигрира в интернет и търси забавна, атрактивна информация, лесно се подлъгва от фалшиви новини и с готовност предоставя лични данни за маркетингови проучвания и политическа манипулация. Новините се превръщат в черна хроника, а професионалните стандарти са изтласкани от рейтингови показатели и брой харесвания и споделяния в интернет. Качествената журналистика е измествана от гражданската журналистика. Комфортът на професионалния журналист е нарушаван от потребителя-блогър, който създава новини с личния си мобилен телефон. Редакционните правила са заменени с призиви за сътрудничество с потребителите и споделяне на тяхната непрофесионална, непроверена, нередактирана и понякога неетична информация. Разследванията често се правят по горещи теми, а не по значими за цялото общество проблеми. Вестниците и списанията изчезват, радиото се превръща в подкаст, а телевизията в поредица от ток шоу и риалити програми. Съдържанието в интернет е подчинено на социалните мрежи. Комуникацията е мигновена, а информацията споделяна навсякъде и от всеки.

 

Дискусията „Бъдещето на журналистиката“ си поставя за задача да обсъди важните социални, професионални и технологични промени, които се наблюдават в медийната сфера. Да потърси новото място на журналиста. Да види новите форми на взаимодействие между потребителите и медиите. Да постави въпроса за новите възможности, които тези предизвикателства откриват пред образованието по журналистика – какви са новите знания, новите умения, новите журналистически ценности, новите етични стандарти, които бъдещите журналисти трябва да усвоят. И дали наистина всичко е толкова ново, колкото изглежда или става дума за нов прочит на добрите стари правила от времето, когато журналистиката се установи като „четвърта власт“ . Журналистиката се променя. Или не чак толкова.