Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Летящ старт на студентския клуб "Спектър" с български герой

   

12.01.2014

 

Летящ старт на студентския клуб "Спектър" с български герой

Автор: Лиляна Георгиева

Редакция: Рени Панчева

 

SpectrumTeam-AlexanderAlexandrov

 

Най–новият и единствен по рода си клуб в Софийския университет — клуб „Спектър“ отбеляза откриването си с вълнуваща среща с българския космонавт Александър Александров.

Гостите бяха посрещнати от чаровните момичета от клуба, които раздаваха новогодишни късметчета, комбинирани с интересни факти за космонавтиката, бонбони и мистериозни номерца. Публиката бе най–разнообразна — присъстваха преподаватели, студенти от различни факултети, а дори и ученици. Специални гости бяха деканът на Стопански факултет доц. д–р Тодор Попов и заместник-деканът доц. д-р Теодор Седларски.

Лиляна Георгиева, създател и председател на клуба, бе водеща и откри събитието, като първо благодари за подкрепата и съдействието, оказани й от целия екип в състав: Петър Буюклиев, Лилия Илчева, Александра Стойнева, Рени Панчева, Ивелина Василева и Ивана Михайлова, както и от ръководството на факултета най-вече от доц. д-р Теодор Седларски. Тя сподели мисъл на Кейнс, гласяща, че майсторът–икономист трябва също така да бъде математик, историк, общественик и философ. „Никоя област от познанието не бива да бъде пренебрегвана от него. Именно тази идея стои и в основата на създаването на клуб „Спектър“. Според философията ни това е в сила не само за икономиката, но и за всички останали области на науката…Нека отправим поглед към света около нас, за да можем да бъдем пълноценни хора,” призова Георгиева и представи специалния гост на събитието Александър Александров, носител на множество отличия като: Герой на България, Герой на СССР, доктор на техническите науки, генерал–майор, български космонавт–изследовател и др.

Веднага последва една от специалните изненади — кратък документален филм, осигурен от г-н Александров. Прожекцията представи ключови моменти от космическото приключение. Показани бяха кадри от живота в условия на безтегловност, приземяването, искрената радост в очите на космонавта при срещата с колеги в космическата станция и при кацането на Земята.

Александров омая публиката с разказите си за неземното си приключение. Без да пести думи и с видим ентусиазъм, космонавтът живописно разказа за космическите програми, приложенията на космическите изследвания и водещата им роля в съвременния ни живот, изводите от „любуването на Земята извън работно време” и много други. Той направи и множество исторически и литературни алюзии, като междувременно умело оправда докторската си титла и така съумя да обясни физически и химически концепции, че и най-ревностните хулители на природните науки забравиха пристрастията си. Гостите научиха и интригуващи факти за българската техническа мисъл, допринесла толкова много за изследването на космическото пространство.

Александър Александров почете Стопански факултет, позовавайки се на множеството приноси на космическите изследвания към стопанството: лесното предотвратяване на масивни пожари, производството на лагери, приноса в риболова, и др. Резултатите от космическите изследвания и разработки са навсякъде около нас и оказват влияние на най–различни сфери .

Всеки, задал въпрос, получи изчерпателен отговор от Александров. А на въпроса: „Кое беше нещото, което най–много ви изненада по време на полета?“ космонавтът отговори: „Красотата на нашата Земя!“

В заключение той ни сподели, че макар и да е бил в почти всички страни повече от веднъж, то от България по-красива няма. „Страната ни има всичко. Затова трябва да се научим да я ценим повече и да я пазим,” в патриотичен дух призова българският герой.

Деканът, доц. Тодор Попов, направи изказване, в което отбеляза, че поводи за гордост и национално обединение са именно подвизи като тези на Александър Александров. Той пожела „да учим и да работим, така че да повторим постигнатото от г-н Александров.”

В края на събитието се състоя и поредната изненада — томбола, в която късметлии спечелиха специални картички, подготвени изцяло от екипа на клуб „Спектър,” с личен автограф от госта. По време на тегленето „палци” за себе си стискаха всички и екипът дори съжали, че не е подготвил повече награди. Най-младият член на публиката, ревностен почитател на космонавтиката, не скри радостта си и сподели, че като порасне иска да бъде като „този, за когото е събитието.”

След края на така вълнуващата среща се образува върволица от хора с молба за автограф или снимка с г–н Александров. Колеги от Университета се бяха подготвили с книги, които той с удоволствие подписа. След като емоциите поутихнаха, г–н Александров, доц. Попов и част от останалите гости се впуснаха в дискусия относно естеството на космическите двигатели и горива.

Благодарение на инициативността на екипа, подкрепата от публиката, а и честта, която ни оказа Александър Александров, определено отбелязахме старта на дейността си по достоен и блестящ начин!

Пожелаваме си в бъдеще безброй успешни събития, изпълнени с не по-малко приятни емоции!

Нека отправим поглед към звездите и далечните места, до които е достигнал Александър Александров — символ на смелостта и непоклатимия български дух. Да помечтаем за неподражаемата красота на нашия дом — Земята и да не забравяме историческите успехи на сънародниците ни, прославящи ни из целия свят!