Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Научна дейност / Конференции, семинари и специализации / Get in the Ring: Investment Battle Eastern Europe - 17.11.2014

   

09.11.2014

 

InvestmentBattle2014

 

След като на 13 октомври предприемаческият дух завладя креативната бизнес сцена под флага на провелия се национален кръг на състезанието за стартиращи компании Get in the Ring (чийто организатор бе асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE) пред погледите на над 170 души в София, той отново се завръща с гръм и трясък на 17 ноември, но този път за регионалното си издание за Източна Европа, на което домакин отново ще бъде столицата, а организатор – отново ABLE. За разлика от националния кръг обаче, този път битката ще предостави изключителен мултинационален сблъсък между 12 държави от Източна Европа (Молдова, Грузия, Русия, Естония, Македония,Беларус, България, Сърбия, Словакия, Румъния, Литва и Унгария), всяка от които вече излъчи свой национален победител (по 1 start-up за всяка страна).

 

Форматът на регионалната надпревара наподобява националните финали, където стартъпите се изправят очи в очи с жури от предприемачи, което оценява техните бизнес концепции и ги „бомбардира“ с провокативни въпроси в опит да дооцени техните бизнес идеи, сред които в крайна сметка печели една единствена с право за участие на следващия кръг. За България това бе компанията Stepsss,включваща в редиците си изключително млад и смел екип със социалната кауза да промени облика на най-практикувания спорт сред физически активните хора – бягането. Идеята им се основава се на разработката на универсални високотехнологични стелки за обувки с вградени датчици, които прехвърлят безжично данни към смартфона на потребителите (допълнено и от онлайн база данни), които впоследствие се обработват и изграждат профил на натоварването и мониторинг на бягането, включващ подробна статистика и оптимизационни решения за подобряване на техниката на движение с цел превръщането на този спорт в безболезнено удололствие, решавайки проблема на множеството хора, които често се сблъскват с травми и контузии поради недостатъчната им информираност за коректните „технически” практики в този спорт.

 

На 17 ноември нашите представители ще имат тежката задача да се справятс 11 чуждестранни съперници в директен ожесточен сблъсък за единственото място на бляскавия световен финал на надпреварата в Ротердам, в който билетите за участие са едва 8, издадени по 1 на 8-те победители в съответните 8 регионални кръга. Но с това залогът далеч не се изчерпва, защото победата в регионалния кръг би предоставила на нашите момчета изключителната възможност да се срещнат с множество потенциални инвеститори и да изградят мрежа от изключително стратегически бизнес връзки и да получат(при спечелване на големия финал) до 1 милион евро инвестиция.

 

Битката в София се очертава да надмине всякакви очаквания, а адреналинът всякакви граници. Все пак обаче тазгодишното издание на регионалния финал за Източна Европа предоставя предимство на Stepsss, за които в сила ще бъде мотото „У дома и стените помагат“, тъй като нашите участници ще имат шанса да получат духовитата подкрепа на родната публика, която би изиграла ключова роля за тяхната мотивация и кураж, и която е единствено в нашите ръце. А вие вече затегнахте ли своите колани?