Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Департаментът по спорт на СУ награди своите най-добри студенти-спортисти

   
Департаментът по спорт на СУ награди своите най-добри студенти-спортисти

доц. Анжелина Янева

За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди своите най-добри студенти-спортисти, отдавайки заслуженото за усилията и постиженията в спорта и учението. Церемонията по връчването на наградите се проведе в клуб „Яйцето“ в Ректората.

Сред гостите на събитието бяха представители на академичната общност на Алма матер, декани, ректори на различни университети, преподаватели и студенти, изявени спортисти.

Церемонията по повод „Спортист на годината 2013“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита от доц. д-р Анжелина Янева, директор на Департамента по спорт. Тя поздрави присъстващите гости и се обърна към студентите-спортисти: „Надявам се, че вашето поколение спортисти ще даде тласък в името на здравословния начин на живот, в името на спорта и да заживеем в един действително спортен дух, да бъдем заедно и да се борим за целите,които сме си поставили“.

1

Проф. дпн Албена Чавдарова, заместник-ректор на СУ, поздрави присъстващите от свое име, от името на проф. Илчев и на цялото ректорско ръководство и изрази възхищението си от факта, че макар и по-малко финансиран от страна на държавата и на университета, спортът е успял да събере толкова много приятели и почитатели. В приветствието си тя припомни: „Департаментът по спорт направи преди известно време една конференция, на която всички доклади бяха именно на темата спорт и здраве. Надяваме се колегите не само да убедят студентите, но и да убедят и нас, преподавателите, да спортуваме повече, защото наистина и ние имаме нужда от това“.

2

На церемонията „Спортист на годината 2013“ бяха наградени треньорът по джудо Валерия Луканова и десет студенти от различни факултети, доказали се в различни спортни дисциплини. Наградите бяха осигурени от „Каменица“ АД, Пламен Божидаров, вицепрезидент на Българската асоциация по минифутбол, Станислав Губеров, съдържател на „Бар 75“, Българската федерация по лека атлетика, Милмекс ООД, Балкан ДО, РМ комерс ООД официален вносител на Констанс Карол, Кубис, и Инекто за България – повече от 4 години спонсор на „Спортист на годината“, ПИЙК България, ISIC Bulgaria.

3

След връчването на наградите бе прочетен поздравителен адрес до ректора на СУ проф. Иван Илчев от министъра на младежта и спорта проф. д.ф.н. Мариана Георгиева. В него се казва: „За мен е удоволствие да поздравя Вас, целия академичен състав и студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по случай патронния празник на Първото висше училище в страната ни.

4

През своята 125-годишна история Алма Матер се доказа като най-авторитетния академичен център с утвърдени традиции, които днес вече имат своите европейски измерения. Стандартите, които Вашият университет налага, го утвърждават като едно от най-елитните и предпочитани висши учебни заведения в България, като средище на духовността, творчеството и знанието.

5

Изключително съм радостна чрез Вас да поздравя Департамента по спорт и студентите – спортисти, които ще бъдат отличени на тазгодишната церемония „Спортист на годината 2013“. Десетилетия наред Софийският университет е активен участник в развитието, разпространението и популяризирането на спортната дейност. Отличен показател за резултатите от Вашата работа са постиженията на голям брой изтъкнати български спортисти, възпитаници на Софийския университет, които са част от спорната слава на България.

6

Желая на Вас, на цялото академично ръководство и на всички студенти здраве, успехи и постигане на високи резултати в образователната дейност и в спорта!“

Приветствено слово бе произнесено от проф. д-р хаб. Тамара Захарук, ректор на Природо-хуманистичния университет в гр. Сиедлице, Полша, както и от ректора на Националната спортна академия доц. д-р Пенчо Гешев, който пожела на Софийския университет най-после да се сдобие с така необходимата спортна база.

7

Поздрав отправиха и доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт „Академик“, който поднесе почетен плакет на директора на Департамента по спорт, Любо Ганев – зам.-председател на Българската федерация по волейбол; Георги Глушков, президент на Българската федерация по баскетбол. Събитието уважи също генералният секретар на Българската федерация по джудо Асен Коруджиев, а Павел Иванов от Дирекция превенция, интеграция, спорт и туризъм към Столична община поднесе на Департамента по спорт подарък енциклопедична книга.

8

По време на церемонията за доброто настроение се погрижиха Мажоретният състав при СУ с треньор Гергана Минковска, Представителният студентски ансамбъл с ръководител Милослав Андонов, а възпитаниците на треньора Милена Панова изпълниха забавен рокендрол и джаз танц.

9