Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на сборника „Университетът на бъдещето”

   
Представяне на сборника „Университетът на бъдещето”

Във Филологическата библиотека в Ректората бе представен сборникът „Университетът на бъдещето”. Съставители на изданието, посветено на 135-годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова. Сборникът е издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

В „Университетът на бъдещето” възпитаници на Софийския университет разсъждават за това какво са взели със себе си за времето, прекарано в аудиториите, и как наученото ги съпровожда днес, накъде ги е отвело и как си представят своя, а и неговия път напред. Защото тази е посоката, за която Софийският университет ни е подготвял и която е следвал неотклонно в славната си история, за да се превърне в един от най-гордите и скъпи символи на нашата България.

2

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, ректорът на Алма матер в периода 2015-2023 г. проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Амелия Личева, деканът на Факултета по математика и информатика проф. Мая Стоянова, деканът на Стопанския факултет доц. Атанас Георгиев, преподаватели, студенти и гости.

Модератор на събитието бе журналистът и възпитаник на Софийския университет Васил Върбанов, който е и един от авторите в сборника.

3

Ректорът проф. Георги Вълчев благодари на всички присъстващи и отбеляза, че това е повод да се видим като общност, защото Софийският университет – това са хората. Той отбеляза, че се радва да види толкова много млади лица, което показва, че университетът е жив и има бъдеще. Ректорът изказа своите благодарност към проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова, които са в основата на сборника. „Когато мислехме как да бъде структуриран, как да бъде ориентиран, си зададохме много въпроси, разменихме много мейли, много срещи, но в крайна сметка мисля, че когато разгърнете страниците на сборника, ще видите, че той показва символа на България – Софийският университет, в неговата пълнота“, каза проф. Вълчев.

1

По думите му особен акцент е как виждаме университета в бъдещето и подчерта, че за него това е може би един от най-ценните приноси на книгата, защото освен да съхранява паметта тя надгражда и дава идеи към бъдещето. Проф. Вълчев благодари на всички колеги, възпитаници на Университета, дългогодишни преподаватели, скоро завършили студенти, действащи преподаватели, дали своя принос, давайки своите интервюта за този сборник и изрази надежда той да стане част от историята на университета.

6

Доц. Дария Карапеткова заяви, че с книгата се е родило нещо, което може да се нарече място за памет за Софийския университет. Тя обърна внимание, че студентските години бързо отлитат, остава един общ абстрактен, хомогенен спомен на приятно чувство, което е свързано с годините от младостта, с момента на порастване, с момента на преодоляване на препятствия, какъвто със сигурност е включен в университетското битие, но подробностите сякаш се губят. Доц. Карапеткова изтъкна, че това е жалко, защото те са много колоритни и приятни, понякога много забавни, друг път много драматични и свързани с трудности. „Но така или иначе Софийският университет не е за хора, които обичат лесното и слава Богу! Смятам, че когато говорим за една институция, която е на 135 години, вече дори е отминал етапа, в който трябва да се говори за това с патос. Не, не е това целта. Смятам, че трябва да говорим за Алма матер с усмивка, с гордост, с амбиция, със самочувствие и смятам, че трябва непрекъснато да се опитваме да добавяме причини за това“, посочи доц. Карапеткова. Тя обърна внимание, че Университетът е това, което ние ще направим, той е това, което са направили нашите бележити предходници.

7

Доц. Карапеткова разказа за процеса за събиране на спомените от възпитаниците на Софийския университет. За мисията и визията на университета, която не е залегнала в нито един конспект на специалностите, които ние сме завършили, която обаче много добре знаят всички. „Това е нещо, което се просмуква от стените, дори и от тези, които не са пребоядисани, това е нещо, което попиваме в асансьора, дори когато минаваме покрай този, който вече месеци наред не работи, това е нещо, което дочуваме на опашката в барчето – любезното барче, както се наричаше дълго време, защото момичетата в него казваха: кажи, слънчице?, кажи златце“… Тя говори за детайлите, които ни заобикалят, за хората от библиотеката и допълни, че библиотеката и аудиториите са местата, в които всички се превръщаме постепенно в това, което бихме искали да бъдем.

8

Доц. Карапеткова припомни, че за 125-годишнината на Софийския университет бе издаден алманах със спомени от възпитаници на Университета, а за 130-годишнината бе издадена „Весела книга за Софийския университет“ и представи част от възпитаниците, които са разказали своята визия за бъдещето на университета в сборника „Университетът на бъдещето”.

Поводът, разбира се, е много по-голям и по-тържествен от един сборник. Той ще го надскача винаги. Но този сборник със сигурност е един повод ние с вас да се съберем тази вечер, да си кажем „Наздраве“, да разгледаме прекрасния интериор на Филологическата библиотека, да си припомним пътя до „Гълъбарника“. Със сигурност е един повод да си дадем сметка, че Университетът и неговият образ трябва да бъде бранен от всички нас от опошляващото говорене, което спира до разваления асансьор и олющените стени. Защото това, което не се е олющило и не се е развалило за тези 135 години, продължава да е факт. И няма никога да позволим на никого да го подмени с разговори за фасадата“, каза доц. Карапеткова и поздрави всички за прекрасния повод, по който са се събрали.

11

След официалното представяне в дискусията се включиха някои от авторите в сборника, както и присъстващите в залата гости, които представиха своите спомени за университета и визията си за бъдещето му.

13

В сборника са включени спомени, свързани със Софийския университет на Георги Константинов, Вера Маринова, Цочо Бояджиев, Гергина Дворецка, Бисерка Рачева, Екатерина Михайлова, Бойко Станкушев, Мая Тименова-Коен, Кирил Мерджански, Ирен Иванчева, Живка Колева-Златева, Елена Мустакова, Владимир Дворецки, Елисавета Шапкарева, Иванка Мавродиева, Севда Шишманова, Митко Новков, Румен Василев, Мира Цветкова-Арсова, Диана Янкулова-Тренева, Мая Стоянова, Боян Знеполски, Петър Галев, Роман Хаджикосев, Виктор Кръстев, Георги Тошев, Цветелина Драганова, Бойко Василев, Васил Върбанов, Георги Бърдаров, Елена Крейчова, Мария Донева, Борис Кацамунски, Димитрина Проданова, Лора Коцева, Теодора Колева, Мария Карабельова-Маргаритова, Атанас Георгиев, Десислава Лазарова, Валентина Стоева, Валентина Асенова, Христо Блажев, Деница Менгова, Крум Георгиев, Христина Христова, Мартин Колев, Христина Чопарова, Андриана Спасова, Петър Ефтимов, Анита Николова, Христина Самарджиева, Паола Георгиева, Ванеса Палибачийска, Кристиян Ковачев, Сони Бохосян, Ивелина Христова, Яна Златанова, Мирела Сашкова.

18
17