Начало / Новини / Новини и събития / „Интеграция в алгоритми“ – самостоятелна изложба на Явор Грънчаров

   
„Интеграция в алгоритми“ – самостоятелна изложба на Явор Грънчаров

От 18 септември 2023 г. галерия „Алма Матер“ е домакин на „Интеграция в алгоритми“ – самостоятелна изложба на гл. ас. д-р Явор Грънчаров от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Експозицията беше открита от проф. дпн Милен Замфиров, декан на факултета, в присъствието на заместник-деканите проф. дн Розалина Енгелс-Критидис и доц. Снежина Бисерова, доц. Милена Блажиева – ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, преподаватели и студенти от Софийския университет и множество гости.

 

1-1 (003)
1-2 (003)

 

 

На снимките: Проф. дпн Милен Замфиров и гл. ас. д-р Явор Грънчаров и проф. Буян Филчев и гл. ас. д-р Явор Грънчаров

Проф. Буян Филчев представи автора и неговото творчество.

Включените в изложбата творби (дигитална графика) са провокирани от популярните напоследък дискусии относно ролята на изкуствения интелект.

За своите произведения Явор Грънчаров казва: „Образите в творбите не се отнасят пряко до трансхуманизма, а по-скоро показват интегрирането в „играта“ на човека с машината.

1-3

Гл. ас. д-р Явор Грънчаров пред свои творби

Сливането на органичното с технологичното и взаимодействието на човешката душа с машината (алгоритъм), неминуемо би довело до промяна на личността и нейното фрагментиране в дигитална среда.“

1-4

Изложбата може да бъде разгледана до 28 септември.

1-5

От откриването на изложбата