Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2022

   
 
no-image-available-icon

EIT Food Хъб България: 2 години развиваме иновациите в агро-хранителния сектор заедно!

Радостни сме, че след вече 2 години активна работата EIT Food Hub България, координиран от Аграрен Университет Пловдив заедно с Клийнтех България – официален партньор на ЕИТ от 2016 г. насам, и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, можем да се похвалим с първите резултати за включване на български участници в дейности на общността за иновации и знание EIT Food.

no-image-available-icon

Обучителен семинар на тема "Предприемачество и иновации в агро- и хранителните биотехнологии“ - 28.10.2022 г., Аула на Биологически факултет на СУ

По време на обучението ще разберете повече за EIT Food Хъб България, за приложението на липозомите в храните, хранителните добавки, козметиката и фармацията, ще се запознаете с иновативни биотехнологични решения с приложение в агро- и хранителните технологии и с развитието на предприемаческо мислене.

Отлично представяне на българския отбор на 54-та Международна олимпиада по химия (54 IChO)

В периода 10.07.2022 – 18.07.2022 г. се проведе 54 Международна олимпиада по химия с виртуален домакин Nankai University, Tianjin, Китай. В състезанието участваха 326 ученици - представители на 83 страни и 4 индивидуални състезатели. Състезателите работиха по 9 теоретични задачи от различни съвременни области на химията. Домакин на българския отбор по време на петчасовото състезание беше СМГ "Паисий Хилендарски".

no-image-available-icon

Лятна школа и Работна среща по проект EXTREME „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници” 9 -14 юли 2022 г., Св. Св. Константин и Елена, Варна, България

От 9 юли до 11 юли, 2022 г. в курорта Св. Св. Константин и Елена, Варна, България ще се проведат 3-то лятно училище за млади учени в рамките на международния проект EXTREME и от 11 до 14 юли, 2022 г. втората Работна среща по проекта EXTREME на тема: „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”.

no-image-available-icon

Награда за най-добър постер на 13-та Научна сесия „Младите учени в света на полимерите

Студентът Николай Петров, IV курс, специалност „Инженерна химия и съвременни материали“, Факултет по химия и фармация, СУ “Св. Климент Охридски“, спечели Наградата за Най-добър постер на 13-тата Научна сесия „Младите учени в света на полимерите"“, която се проведе на 2 юни, 2022 г. в Института по полимери, БАН.

Конкурс "Предприемачи в науката", организиран от фондация "Карол"

Форматът включва онлайн обучение и конкурс с награда от 30 000 лв. Лектори и ментори са успешни учени-предприемачи, лидери и мениджъри, които формират журито на конкурса. Темата е Impact investing и за участие са поканени студенти и докторанти, които искат да развият бизнес идея, с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

 

Празник на химията 2022 „Химията – от колбата, през компютъра към бъдещето“

За 20-ти пореден път на 15-16 април 2022 г. се проведе традиционния Празник на химията с надслов „Химията – от колбата, през компютъра към бъдещето“. Учениците имаха възможнст да участват с есе, постер или презентация, в три възрастови групи (5-7 клас; 8-10 клас и 11-12 клас). Темите за избор за всички възрастови групи бяха: Случайни открития в химията; Значими постижения в химията; Перспективи и предизвикателства пред химията на бъдещето.

https___cdn.evbuc.com_images_274850759_160728111852_1_original

Кръгла маса на тема "Въздействието на емисиите на парникови газове върху селскостопанството и хранително-вкусовия сектор" - 18.05.2022 г., Аула на Биологически факултет на СУ

Клийнтех България, Аграрен Университет Пловдив и Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, в качеството си на Хъб мениджър на EIT Food за България, проведоха кръгла маса на тема „Въздействието на емисиите на парникови газове върху селскостопанството и хранително-вкусовия сектор“.

Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация – 10.05.2022 г.

Факултетът по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“, за поредна година ще отвори вратите си за всички, които искат да се докоснат до магията на чистата наука. Елате, за да споделим незабравими мигове, изпълнени с много демонстрации и полезна информация, ще видите най-модерната апаратура и методите, с които надникваме в света на химичните елементи и съединения, ще се срещнете и разговаряте със своите бъдещи преподаватели и колеги.

XX-та Национална конференция по химия за студенти и докторанти

На 18, 19 и 20 май 2022 г. във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе XX Национална конференция по химия за студенти и докторанти. Тя бе открита на 18.05.2022 г. от декана на Факултета по химия и фармация - чл. кор. проф. дхн Тони Спасов, проф. д-р Юри Кълвачев и председателя на организационния комитет проф. дхн Георги Вайсилов, а откриващата лекция бе изнесена от проф. д-р Васил Атанасов.

no-image-available-icon

Онлайн лекция на тема: "Умения за популяризиране на научни изследвания" в рамките на проекта EXTREME

На 22.02.2022 г. от 14 часа в платформата Microsoft Teams ще бъде проведена онлайн лекция на тема: "Умения за популяризиране на научни изследвания", представена от д-р Савина Кирилова, Факултет по химия и фармация, СУ “Св. Кл. Охридски“.

Връзката към лекцията е свободна и всички желаещи да присъстват могат да се присъединят.