Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Кариерен център / Услуги за студенти / Блог / Що е то мотивационно писмо?

   

09.01.2020

 

Чудиш се дали изобщо някой го чете? Оо, да, то бива прочетено, а и често може да има голяма тежест при взимането на решение. Мотивационното писмо е творчески и убедителен начин да „продадеш“ уменията си. Възможно е да има кандидатсващ за същата позиция като теб, който има по-добро CV, с по-висока професионална квалификация, повече говорими езици, но мотивационното писмо е нещо ,което може да покаже твоята същност и определено има силата да убеди работодателя да те наеме, независимо от другите кандидати.

 

 

1

 

 

Структура на мотивационното писмо

 

1. Име и данни за контакт.

 

Тук трябва да включиш:

 

- Име

 

- Адрес

 

- Телефонен номер

 

- Имейл адрес

 

*можеш да включиш и своя LinkedIn профил

 

2. Данни за контакт на работодателя, ако разполагаш с тях. В случай че нямаш тази информация, напиши само името на фирмата.

 

- Име

 

- Позиция

 

- Компания

 

- Адрес

 

- Град

 

 

3. Дата, на която е написано писмото.

 

 

4. Обръщение.

 

Желателно е писмото да е персонализирано, да не бъде например „Уважаеми г-н/г-жо Директор“. Дори и първоначално да не разполагаш с името на работодателя, направи проучване и намери към кого е най-удачно да се обърнеш.

 

5. Съдържание

 

Чрез същността на мотивационното писмо даваш информация на работодателя за коя позиция кандидатсваш и защо трябва да поканят точно теб на интервю.

 

  • Първи параграф

 

Той трябва да съдържа кратка информация за това за коя позиция и защо кандидатсваш за работата. Този параграф е най-добрият момент да привлечеш вниманието на работодателя. При предварителното проучване ще си се сдобил с най-актуалната информация за дейността на фирмата, която може да ти послужи тук.

 

  • Изложение- Какво можеш да предложиш на компанията?

 

Тук покажи с какво би бил полезен и какви постижения имаш на предишните си работни места, работа по проекти и др. Представи качествата и компетенциите си (по възможност с доказателства), които ще бъдат от полза за справяне с предизвикателствата в работата и какъв би могъл да е твоят принос за разтежа, развитието.

 

  • Заключение

 

Можеш да включиш кратко обобщение защо си най-добрият кандидат, както и да предложиш следващи стъпки за контакт (например, че си на разположение за разговор, среща или че би могъл да изпратиш портфолио)

 

6. Край

 

Завърши мотивационното си писмо с формален поздрав и подпис (който в писмо електронен вариант би бил твоето име и фамилия).

 

 

 

Надяваме се тази статия да ти е била полезна. А тук ще намериш някои ценни съвети за писането на впечатляващо мотивационно писмо.