Начало / Новини / Новини и събития / Посещение на делегация на Конгреса на депутатите на Испания в Софийския университет

   
Посещение на делегация  на Конгреса на депутатите на Испания в Софийския университет

В Софийския университет се проведе среща на преподавателите и студентите от Катедрата по испанистика и португалистика с делегация от Комисията по образование на Конгреса на депутатите на Испания в състав Ана Мария Ботеля – председател, Елена Кастильо, Мария Лус Мартинес, Оскар Клавел, Хеорхина Триас, Хосуне Гороспе, Хуан Антонио Калехас, Марибел Гарсия – зам. говорител, Палома Мартинес – юристконсулт, и Мария Исабел Руис, секретар на делегацията.

Делегацията бе придружена от Анхел Сантамария, ръководител на Съвета по образователните въпроси към Посолството на Кралство Испания. Гостите бяха посрещнати и приветствани от заместник-ректора проф. д-р Мария Стойчева и декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова.

1-2

Испанските парламентаристи се интересуваха от развитието на специалност „Испанска филология“, от изучаването на испански език в Университета и в гимназиалното образование, където се насочват част от нашите възпитаници в търсене на професионална реализация, от перспективите пред българската испанистика и ибероамериканистика.

1-3

В разговора се включиха студенти и магистранти от магистърска програма „Приложна лингвистика“, които споделиха удовлетворението си от избора на специалността, опита от участието си в програмата „Еразъм“ и от първите си стъпки на трудовия пазар, задаваха въпроси на депутатите относно конкретиката на обществения ефект от работата им в Конгреса. Срещата протече в приятелски дух и искрени заявления на депутатите за готовност за съдействие под различни форми по редица теми от обучението и професионалната реализация на българските испанисти.

1-5