Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Архив'2021

   
 

Българският фармацевтичен съюз връчи годишните стипендии на студенти по фармация

Уважаеми колеги, за втора поредна година след отличените кандидати е студент на Факултета по химия и фармация при СУ „Св. Климент Охридски“ – Жорж Шопов, студент 5 курс специалност „Фармация“. Освен на база отличен успех и препоръки от хабилитирани преподаватели, кандидатите са оценявани и според интереса им към съсловния живот на колегията и участията им в научни форуми, симпозиуми, конференции.

no-image-available-icon

Второ училище за млади учени в рамките на международния проект EXTREME

На 22 и 23 ноември, 2021 г. се провежда 2-ро училище за млади учени в рамките на международния проект EXTREME, координиран от СУ“ Св. Кл. Охридски“ и финансиран от Министерството на науката и образованието на Република България. Темата е “Modelling, Simulation and Artificial Intelligence in Colloid and Interface Science” и то се провежда онлайн в платформата Microsoft Teams (2nd Extreme school).

Конкурс за стипендианти на БНБ`2022

Българската народна банка (БНБ) обявява ежегодния си конкурс за стипендианти за 2022 година. Ежегодните стипендии са учредени от Управителния съвет на БНБ през 2004 г. по случай 125-годишния юбилей на БНБ. В конкурсите за стипендианти на БНБ (за периода от създаването на стипендиантската програма през 2004 г. досега) са кандидатствали общо 450 студенти и докторанти, а отпуснатите досега стипендии са 39.

karoll_large

Фондация Карол Знание обявява конкурс за годишната докторантска стипендия в размер на 8000 лв.

Отличието се дава на изявен редовен докторант в една от следните области: Естествени науки; Технически науки и Медицински науки.

Именни стипендии от фондация „Еврика"

За деветнадесета поредна година стартирахме конкурсната кампания за определяне на носителите на именните стипендии на Фондация „Еврика" в размер на 2 300 лв. годишно. Стипендиите са вече в единадесет области, като най-новата носи името на акад. Благовест Сендов и е за постижения в изчислителната математика и математическото моделиране.

1111

Научни изследвания на преподаватели от Катедрата по фармацевтична и приложна органична химия при Факултета по химия и фармация на Софийския университет са отразени в наскоро издаден учебник по органична химия на Националния автономен университет на Мексико

Глава първа на учебника „Реакции на електрофилно ароматно заместване“ съдържа библиография от 8 цитирани източника - четири учебника и четири статии от Лабораторията по компютърна химия и спектроскопия при факултета. Автори са проф. Борис Гълъбов, д-р Гергана Колева и колеги от Университета на Джорджия, САЩ.

11

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай публикуваха статия в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката.

В нея те описват нов клас от изкуствени микроботи (активни микро-частици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда. Частиците са наблюдавани за пръв път в Катедрата по инженерна и фармацевтична химия на Факултета по химия и фармация в СУ от д-р Диана Чолакова.

53-та Международна олимпиада по химия (53 IChO)

Международната олимпиада по химия (МОХ) се проведе виртуално за втора поредна година в периода 25 юли - 02 август 2021 г. с домакин Япония. В Олимпиадата, която беше ограничена само в теоретичен кръг, взеха участие 312 ученици от 79 страни.

Image_5760043_126

Първата Работна среща по проект EXTREME ще се проведе от 18 до 21 юли 2021 г. в Св. Св. Константин и Елена, Варна, България

Заявки за участие се приемат до 24 юни на адрес: extreme@chem.uni-sofia.bg

Повече информация може да бъде намерена в приложената покана за събитието . Приложен е и модел за абстракт . Конференцията няма такса правоучастие, като проект EXTREME покрива разходите само на участници от трите партньорски организации.

Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация – 21.06.2021 г.

До всички любопитни ученици, учители, родители,…

И тази година Храмът на химиците - Факултетът по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“, ще отвори вратите си за всички, които искат да се докоснат до магията на чистата наука. Елате, за да споделим незабравими мигове, изпълнени с много демонстрации и полезна информация, ще видите най-модерната апаратура и методите, с които надникваме в света на химичните елементи и съединения, ще се срещнете и разговаряте с пазителите на този храм.

Награда за най-добър постер на XII Научна сесия „Младите учени в света на полимерите"

На 03.06.2021 г. за 12-та поредна година, се проведе XII Научна сесия „Младите учени в света на полимерите“. Тя бе организирана от Института по полимери към Българската академия на науките.

Покана за Информационен ден на EIT Food - 04.06.2021 г.

Аграрен Университет Пловдив, Клийнтех България и СУ „Св. Климент Охридски"- Хъб мениджър на EIT Food –водеща иновативната европейска инициатива за иновации в храните, имаме честа да Ви поканим на Информационен ден, които ще се проведе на 04 Юни в Аулата на Аграрен Университет Пловдив.

Повече информация и снимки от проведеното събитие ще откриете ТУК.

Българските ученици завоюваха медали на Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES)

Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES) се проведе дистанционно за първи път в периода 9 - 14 май 2021 г. В нея взеха участие 114 ученици от 18 страни. В състезанието участват отбори от физик, химик и биолог и тази година то включваше два практически кръга, съответно на 10 и 11 май.

Празник на химията 2021 "Химията в наши дни"

На 28-29 май 2021 г. за 19-ти пореден път беше отбелязан "Празника на химията" – традиционен празник, организиран от Съюза на химиците в България (СХБ), Факултет по химия и фармация към СУ „Св. Климент Охридски“, Федерацията на научнотехническите съюзи (ФХТС), РУО София-град.

11-а Национална стипендиантска програма "За жените в науката" 2021

Млади жени учени в областта на природните науки от цяла България имат възможността да кандидатстват за Националните стипендии по глобалната програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани до 31 май 2021 г., като и тази година ще бъдат присъдени 3 стипендии на стойност 5000 евро всяка.

istockphoto-922962354-612x612

55-та Международна Менделеевска олимпиада

Международната Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ) се проведе виртуално за втора поредна година в периода 20 - 26 април 2021 г. В Олимпиадата взеха участие 145 ученици от 28 страни. ММОХ включваше само два теоретични кръга, съответно на 22 и 23 април. Виртуален домакин бе Унгария.

XIX Национална конференция по химия за студенти и докторанти, 2-4 юни 2021 г.

В периода 2 – 4 юни 2021 г. във Факултета по химия и фармация на СУ успешно се проведе XIX Национална конференция по химия за студенти и докторанти. Съорганизатори на конференцията са Факултет по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Хумболтовият съюз в България.

Нови конкурси по програми на Европейския институт за иновации и технологии (EIT-FOOD)

EIT Food Hub-България е консoрциум от АУ-Пловдив, Клийнтех България ООД и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той ще действа в периода 2021-2023 като мрежа за иновации, подпомагаща дейностите по създаване на бизнес и стартиращата екосистема в агро-хранителния сектор, представляващи различни участници в триъгълника на знанието (образование, изследвания, бизнес).

Конкурс "Млади учени и постдокторанти"

Факултетът по химия и фармация към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ обявява конкурс за подбор на млади учени и постдокторанти, които да бъдат финансирани по програмата на МОН „Млади учени и постдокторанти“ от средствата, отпуснати на Факултета по химия и фармация към СУ.

Покана за Информационен ден на EIT Food - 04.06.2021 г.

Аграрен Университет Пловдив | бул. Менделеев 12| Аула, Ректорат на АУ - Пловдив