Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Ас. Васил Караиванов коментира частните инвестиции и растящата инфлация в условия на пандемия в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

   

02.12.2021

 

На 01.12.2021 г. ас. Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", коментира частните инвестиции, българската икономика и растящата инфлация в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

в караиванов коментар

„Липсват хора. В момента България има най-ниската безработица в историята, защото няма хора. Заетите са намалели през последните 10-12 години с 500-600 000 души. Резултатът е по-нисък потенциал на българската икономика и спад. Става дума за намаляване, поне с 30-40 млрд. лв., на БВП на година“, коментира по врем на участието си ас. Караиванов. Според него водещо за икономиката ни е дали ще има достатъчно инвестиции.

"Ще имаме финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, очакват се еврофондове, но ако няма частни инвестиции, които да генерират допълнителна добавена стойност (а те идват, когато има възможност за по-висока възвращаемост, ако няма такива условия, ако не се създадат, ще имаме нов 5-10 годишен латентен период такъв, какъвто вече изживяхме". Коментирайки доклада на S&P и оценката за България, той сподели: "Това, което помага на България да управлява добре ефектите от пандемията, поне за сега, както и S&P са посочили в своя доклад, е че има що-годе предвидима и стабилна фискална политика. Държавният дълг се държи на относително ниски нива. Все още България е с едно от най-ниските нива на дълг в ЕС. Бюджетният дефицит също се управлява в рамките на очакваното, каза още гостът. Имаме все още и натрупани запаси от миналото“.

На въпрос относно перспективите пред българската икономика в краткосрочен и средносрочен план, ас. Караиванов заяви, че има различни прогнози, но зависи дали ще има нова вълна на здравната криза, дали поради новия щам на COVID-19 няма да доведе до допълнително забавяне на икономиката и растежа. „Това стои на дневен ред като голям риск за българската икономика, а също така си имаме доста политически фактори, които формират един доста сериозен политически риск. Дали ще имаме правителство (все още не сме сигурни 100%), каква ще бъде политиката, дали ще имаме стабилност през следващите години. Очертават се по-скоро позитивни очаквания, отколкото стабилни. Бъдещето е трудно прогнозируемо, работим с очаквания“.

Целият коментар по темата на ас. Васил Караиванов можете да чуете тук.