Начало / Новини / Новини и събития / Австрийската библиотека в София отбеляза своята 30-годишнина

   
Австрийската библиотека в София отбеляза своята 30-годишнина

През 2021 г. се навършват 30 години от създаването на Австрийската библиотека „Д-р Волфганг Краус“ в София, ръководена от Катедра „Германистика и скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. В мрежата от Австрийски библиотеки, които са междувременно над 60 в 28 страни, библиотеката в София е сред най-рано създадените.

Годишнината бе отбелязана в Театралната зала на Софийския университет, където присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева, посланикът на Австрия г-жа Андреа Вике, ръководителят на Австрийската библиотека у нас доц. д-р Мария Ендрева, представители на академичната общност.

5-5

Проф. Мария Стойчева поднесе поздравителен адрес от името на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. В него се посочва, че да създадеш дом за знанието е едно от най-ценните човешки дела, още повече да го утвърдиш и развиеш. В адреса той изразява радостта си, че Софийският университет има дългогодишно ползотворно сътрудничество с Австрийското посолство и че Катедра „Германистика и скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Алма матер успешно се грижи и развива Австрийската библиотека.

2-2

Проф. Мария Стойчева също поздрави библиотеката с юбилея, както и всички хора, свързани с нейната дейност и развитие, с увеличаването на нейния корпус и изтъкна, че могат да разчитат на подкрепа от страна на ръководството на Софийския университет.

1-1

Със своите над 10 000 библиотечни единици Австрийската библиотека в София дава достъп не само на студентите и преподавателите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до австрийската литература, старознание и култура, но и на много по-широк кръг посетители. Със своята годишна програма тя се превърна в австрийски културен център, чиято програма е изключително богата със своите литературни четения на австрийски автори, представяния на книги, конференции, срещи и разговори по теми, свързани с Австрия.

4-4

В библиотеката е и част от личната библиотека на известния австрийски интелектуалец д-р Волфганг Краус, който редом с проф. Емилия Стайчева има заслугата за основаването на библиотеката. По тази причина тя носи и неговото име.

7-7

Най-важният партньор на Австрийската библиотека в София е Австрийското посолство. Специален поздрав към присъстващите на тържеството поднесе и посланикът на Австрия у нас г-жа Андреа Вике.

Тя благодари на проф. Стойчева за нейните много лични и мили думи и изрази радостта си, че може да присъства на празника за отбелязване на 30-годишнината на Австрийската библиотека в София. Г-жа Андреа Вике припомни, че библиотеката е основана веднага след промените, още през 1991 година, и е сред най-старите библиотека в мрежата на Австрийските библиотеки по света, която обхваща 60 библиотеки в 28 страни.

Австрийската библиотека в Софийския университет е и една от най-успешните. Имах възможност да видя работата на библиотеката още по време на своя първи мандат в България, по това време бях втори човек в посолството, заместникът ми днес беше трети човек в посолството. В тогавашната ми функция можах да видя колко интензивно библиотеката строи мостове“, каза още посланикът и допълни, че тя е истинска съкровищница, която позволява не само на студентите и преподавателите в Софийския университет, но и на много по-широк кръг посетители достъп до австрийската литература, етнография, философия и изпълнява чрез ежегодната си програма, която включва лекции, доклади, музикални и филмови вечери, научни форуми задачата на австрийските библиотеки да бъдат австрийски културен център и място за среща на всички, които имат интерес към Австрия и австрийската култура.

Г-жа Вике отбеляза още, че благодарение на добрата съвместна работа със Софийския университет библиотеката се разви като културен и медиен център и всички, които в последните 30 години са допринесли за това, могат да бъдат истински горди. „На това място бих искала да изкажа своята и на Министерството на външните работи особено голяма благодарност към проф. Емилия Стайчева, първият ръководител на Австрийската библиотека, за нейната дългогодишна неуморна и вдъхновяваща работа. Имах възможността да се запозная с нея и бях дълбоко впечатлена от нейната личност и нейната отдаденост на работата й и на Австрийската библиотека. Надявам се, че мога да кажа и от името на всички присъстващи, че благодарение на нейната енергия и усилия библиотеката е сред най-успешните в света“.

Посланикът на Австрия в България благодари и на Университета за досегашната добра съвместна работа и изрази надеждата си, че тя ще продължи и в бъдеще. „На новия ръководител на библиотеката доц. Мария Ендрева, на библиотекаря Виктория Дякова и на преподавателите германисти пожелавам много успехи в бъдещата работа и съм убедена, че всички ние ще можем да продължаваме да събуждаме и насърчаваме интереса към австрийската култура и традиция като част от нашето общо културно наследство“, каза накрая г-жа Андреа Вике.

8-8

Празникът продължи с представлението “ES IST WAS ES IST”. LIEBESTÖNE NACH ERICH FRIED в изпълнение на Шломит Бутбул, вокал и Ансамбъл Фандухо: Мартин Райнинг, виола, Андреас Линденбауер, бас кларинет, Джо Пинкл, тромбон, еуфониум и композиция.