Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация

   
 
ПРИЕМ ОБУЧЕНИЕ
Адрес: София 1164, бул. Джеймс Баучър 1
Отдел "Студенти": тел. 02 8161 358, 02 8161 660

ГАЛЕРИЯ

РЕАЛИЗАЦИЯ

СТРУКТУРА
Декан: чл. кор. проф. дхн Тони Спасов
Деканат: тел. 02 8161 423, 02 8161 303
НОВИНИ НАУКА

 

 

АКТУАЛНО

 

По решение на Факултетния съвет, през зимната сесия на 2021/2022 година изпитите за студентите от ФХФ ще се провеждат присъствено.

-----------------------------------

ГРАФИК НА СЕСИЯ за бакалавърски специалности, за специалност "ФАРМАЦИЯ"

-----------------------------------

РАЗПИС НА УЧЕБНИ ЗАНЯТИЯ (летен семестър 2021/2022 г., задочно обучение) за специалност "ХИМИЯ"

Програмите не са окончателни и са възможни промени.

-----------------------------------

ПРИЕМ - МАГИСТРИ ЗА ЛЕТЕН СЕМЕСТЪР - учебна 2021/2022 година

-----------------------------------

Интензивен кандидатстудентски курс по химия - Срок за записване: 24.01.2022 г.

-----------------------------------

Уважаеми колеги,

От 4 януари 2022 г. може да работите в читалните зали на библиотеката срещу представяне на зелен сертификат. Не могат да се използват настолните компютри, но може да използвате личните си лаптопи. За заемане и връщане на литература не е необходимо представяне на сертификат.

-----------------------------------

Плащане на семестриални такси за 2021/2022 уч. г., летен семестър чрез СУСИ

Кампанията в СУСИ за плащане на семестриалните такси за летен семестър на 2021/2022 учебна година ще бъде в интервала 04.01. - 28.02.2022 г. и ще бъде достъпна от студентския профил. При нея се използва системата за разплащане на ePay/EasyPay. При такова плащане отпада необходимостта от получаване на печат за платена такса в студентската книжка и присъствено записване. Записването в отдел "Студенти" на студентите, отговарящи на общите изисквания и платили чрез СУСИ, става без да е необходимо присъствието на студента. Заверката на студентската книжка се осъществява в срок до две седмици от началото на семестъра (съгласно заповед РД 19-80/11.02.2020 г.). За извършване на плащането операторът Ипей АД начислява съответни такси.Кампанията не важи за приетите от летен семестър на 2021/2022 уч. г. Студентите могат да заплащат семестриалната си такса чрез СУСИ за втори и всеки следващ семестър на следването си.

Забележка: Моля обърнете внимание, че за да виждате курсовете в Мудъл е необходимо да имате семестриален запис за летен семестър, който ще Ви бъде направен след като платите семестриалната си такса. Затова е наложително да платите (независимо, че крайният срок на кампанията е 28.02.) преди началото на летния Ви семестър:
- за задочно обучение - до 22.01.2022 г.
- за редовно обучение - до 19.02.2022 г.
В случай че не сте платили до съответната дата, не пишете на администраторите с въпроси защо не виждате курсовете в Мудъл!

-----------------------------------

 

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

 

Конкурс за селекция на студенти и докторанти за мобилност с цел обучение по програма Еразъм+ за академичната 2022/2023 г. - Период на кандидатстване: 21.02.2022 (10:00 ч.) – 11.03.2022 г. (17:00 ч.)

-----------------------------------

В периода 01.12.2021 г. - 31.01.2022 г. Университетската библиотека предоставя пробен достъп до колекцията от електронни книги на издателство Taylor & Francis.

Колекцията включва над 122 470 заглавия в областта на медицината, технологиите, хуманитарните и обществени науки. Не могат да се четат заглавия с DRM защита и учебници. Достъпът е активен рамките на университетската компютърна мрежа на адрес:

https://www.taylorfrancis.com/search?isLicensed=true&openAccess=true&key=

-----------------------------------

Научни изследвания на преподаватели от Катедрата по фармацевтична и приложна органична химия при Факултета по химия и фармация на Софийския университет са отразени в наскоро издаден учебник по органична химия на Националния автономен университет на Мексико. Глава първа на учебника „Реакции на електрофилно ароматно заместване“ съдържа библиография от 8 цитирани източника - четири учебника и четири статии от Лабораторията по компютърна химия и спектроскопия при факултета. Автори са проф. Борис Гълъбов, д-р Гергана Колева и колеги от Университета на Джорджия, САЩ.

-----------------------------------

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай публикуваха статия в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката. В нея те описват нов клас от изкуствени микроботи (активни микро-частици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда. Частиците са наблюдавани за пръв път в Катедрата по инженерна и фармацевтична химия на Факултета по химия и фармация в СУ от д-р Диана Чолакова.

-----------------------------------

 

СЪОБЩЕНИЯ

 

Право на лиценз за продуктите на Office365 (Word, Excel, Power point, Microsoft Teams и др.) - указания за активиране от преподаватели, служители и студенти от Софийския университет

-----------------------------------

Възможност за плащане на такса за библиотечна читателска карта по банков път

-----------------------------------

Издаване на електронни бележки в уверение на това, че студентите не дължат книги на библиотеката

На студентите, на които предстои дипломиране ще бъдат издавани електронни бележки в уверение на това, че не дължат книги на библиотеката. Необходимо е да ни изпратите трите си имена, факултетен номер, UL на ISIC карта или ИД на читателска карта (в случай, че имате такава) на някои от следните имейли: libchem@chem.uni-sofia.bg ; S.Kirilova@chem.uni-sofia.bg

-----------------------------------

Презаписване на заети книги чрез електронния каталог на библиотеката - http://aleph.libsu.uni-sofia.bg:8991/F/?func=find-a-0

Избирате Вход, на местата на ИД и парола въвеждате UL номер на ISIC или читателска карта. Избирате от менюто Моята читателска карта, кликвате на цифрата пред Заемания, в появилия се списък слагате отметка на учебника, който желаете да презапишите и избирате Поднови избраните. Срокът на заемане не трябва да е изтекъл. Имате право на еднократно презаписване през системата. За справки и въпроси: libchem@chem.uni-sofia.bg ; S.Kirilova@chem.uni-sofia.bg

-----------------------------------

 

ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ

 

Проекти по ОП НОИР

 

 

-----------------------------------

От м. март 2020 г. Факултетът по химия и фармация е член на Европейската асоциация на фармацевтичните факултети. Факултетът по химия и фармация е асоцииран член на Българска Национална Асоциация Етерични масла, Парфюмерия и Козметика (БНАЕМПК) oт юни 2016 г.