Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Инициативи с бизнеса / Стопанският факултет посрещна първия випуск на новата магистърска програма „Фасилити мениджмънт“

   

26.10.2020

 

На 26 октомври официално бе открита академичната година за новата задочна 2-семестриална магистърска програма „Фасилити мениджмънт“ към Катедра „Икономика и управление по отрасли“ на Стопанския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“. Програмата се осъществява със съдействието на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) и Европейската фасилити мениджмънт асоциация (EuroFM), където членува Стопанският факултет.

FM-1

Студентите бяха посрещнати от директора на магистърската програма и декан на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, водещи преподаватели и партньори от бизнеса. В официалното откриване с приветствия се включиха:

  • Иван Велков, Председател на УС, БГФМА;
  • Деница Илиева, Изпълнителен директор, БГФМА;
  • Горан Миланов, Президент, EuroFM;
FM-3

Откриването продължи с кратки представяния и от водещи преподаватели в програмата:

  • д-р Петър Ташев, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“;
  • проф. д-р инж. Йордан Ботев, Философски факултет, СУ „Св. Климент Охридски“
  • гл. ас. д-р Емил Митов, Стопански факултет СУ „Св. Климент Охридски“;
  • Цвета Наньова, Българо-австрийска консултантска компания (член на УС на БГФМА);
  • д-р Васил Зарков, Българо-австрийска консултантска компания
FM-2

Първият ден от първия модул на програмата продължи с представяне на всеки от студентите, както и с лекции по дисциплината „Фасилити мениджмънт“, които се проведоха в зала, но с директно излъчване през MS Teams за студентите, които нямаха възможност да присъстват на място.

През тази седмица студентите ще имат възможността да посетят безплатно и онлайн-лекциите от 15-ата международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“www.fmconference.bg.

Магистърската програма е предназначена за работещи професионалисти и е в задочна форма, като обучението по специалните дисциплини e организирано в 3 модула по 5 дни през зимния семестър и 2 модула по 5 дни през летния семестър. За завършилите неикономически специалности са предвидени допълнителни лекции по общоикономически дисциплини през уикендите на зимния семестър.

Програмата надгражда над досегашния опит в обучението на магистри по фасилити и пропърти мениджмънт като специализации или отделни магистърски програми в периода от 2008 г. насам.

В първия випуск на новата магистърска програма се записаха 22 студенти. След семестриално завършване, те трябва да защитят магистърски тези през ноември 2021 г.