Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“

Конферентна зала, Ректорат

По повод 90 години от смъртта на Фритьоф Нансен Българският антарктически институт и издателство „Вакон“ представят книгата „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“.

За книгата

С авторитетния си начин на поднасяне на информация и невероятния талант да разказва истории Хавиет Качо ни кани да се потопим в интересния живот на полярния изследовател, който искаше да промени света – Фритьоф Нансен (1861-1930).

Идеалист и мечтател, като изследовател Нансен направил революция в техниката на полярните плавания и с постиженията си станал безспорният авторитет, към когото всички се обръщали за съвет.

В областта на науката той се откроявал със своите изследвания в зоологията и имал значителен принос в сферата на неврологията, бил голям специалист по океанография.

През далечната 1888 г. той бил изправен пред предизвикателството да премине Гренландия за първи път и добива рекордна слава, след като достига рекордна за времето си географска ширина на север от – 86º13 ' по време на експедиция с кораба „Фрам“ до Северния полюс между 1893 и 1896 година.

Неговата смелост като изследовател, високият му интелект и почтеността му го превръщат в една от най-възхитителните фигури в норвежката история, както и един от най-известните полярни изследователи в световната история.

Уважаван като дипломат, след Първата световна война е назначен за върховен комисар към ОН за бежанците, където помага на милиони руски и арменски бежанци. Неговите комитети подкрепят и завръщането на българите от Западна Тракия, депортирани от егейските острови по време на Гръцко-турската война (1919-1922г.)

За своите заслуги получава Нобелова награда за мир през 1922 г.

Фритьоф Нансен умира на 13 май, 1930 г. в градчето Люсакар, недалеч от Осло, на 68-годишна възраст.

През целия си живот Нансен твърдо вярва, че животът няма смисъл, ако не е в услуга на другите“.

За Хавиер Качо

Хавиер Качо е испански учен, полярник и писател. Участник в шест испански антарктически експедиции, а през 2020 г. е част от 28-та българска експедиция до Ледения континент.

В резултат на дългогодишните си изследвания пише няколко книги, сред които „Антарктида: озоновата дупка“, „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“, „Шакълтън, несломимият“, „Аз, Фрам“, Героите на Антарктида“, детски роман „Приключенията на Пити в Антарктида“.

Хавиер решава да напише книгата „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“ след като се среща с внучката на Фритьоф Нансен – Марит Греве в Норвегия.

Книгите му се радват на голяма популярност в Испания и по света. Предлагат се и в книжарницата на музея „Фрам“ в Осло, която е най-голямата книжарница за полярна литература в света.

През 2020 г. един от островите край Антарктида получи наименованието „Качо” като признание за големия принос на Хавиер Качо за популяризиране на Антарктика и дългогодишната му подкрепа за българската антарктическа програма.

За да представи книгата си пред българска публика Хавиер Качо ще пристигне в София в началото на октомври 2020 г.

Отзиви

„Фритьоф Нансен – авантюрист, учен зоолог, полярен изследовател, дипломат, Нобелов лауреат. Една от най-колоритните личности в света в края на XIX и началото на XX век.

Името му е свързано и с нашата история. Българите бежанци от Егейска Тракия и Беломорските острови, успяват да се върнат в Родината, благодарение на въведения от него Нансенов паспорт.

Биографията на този велик хуманист е представена увлекателно от популярния и утвърден автор на книги с полярна тематика - Хавиер Качо.

Прочетете тази книга! Тя ще ви пренесе в един свят на приключения, граничещи с лудост, в който винаги сме мечтали и мечтаем да попаднем.“

Проф. дн Христо Пимпирев,

Директор на Българския антарктически институт

Ръководител на българските полярни експедиции

Cover