Начало / Новини / Календар / 48-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика

Зала А-205 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От 2 до 4 октомври 2020 г. във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ при спазване на условията на наложената карантина по повод инфекцията с КОВИД-19 ще се проведе традиционната 48-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Ядрената физика и енергетика в образованието по физика“.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 2 октомври 2020 г. от 14:00 часа в зала А-205 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Музикалният поздрав ще бъде от ас. д-р Милена Великова, преподавател в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет.

Изборът на темата бе мотивиран от констатираното тревожно състояние на липса на достатъчно кадри за нуждите на българската енергетика и подготовката им за ефективна и ползотворна работа в тази област. Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в избраната област на физиката в иновациите, технологиите и националната икономика. За това, основните организатори – Съюзът на физиците в България, Физическия факултет и Министерството на образованието и науката се обърнаха за съдействие и с благодарност получиха подкрепа от Агенцията за ядрено регулиране, АЕЦ „Козлодуй“, БУЛАТОМ, БЯД, „Тита-Консулт“ ООД, Софийска община и Фондация „Еврика“.

Научната програма на конференцията включва две публични лекции, поканени доклади по основните проблеми на конференцията, устни научни съобщения и постери от участниците. В рамките на 48-ата Национална конференция по физика ще се проведе специализирана Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема: Физиката в живота и в света около нас“, като се представят теми по избор, включително в областта на ядрената физика и нейните приложения – особено в енергетиката и медицината и осигуряване на безопасността и сигурността им, както представяне дейността на български учени и постиженията им в областта на ядрената физика и нейните приложения.

Дискусия на тема „Подготовка на кадри за ядрената енергетика“, която ще се проведе в неделя (4 октомври) преди закриването на конференцията, ще бъде ръководена от декана на Физическия факултет на Софийския университет проф. д.фз.н. Георги Райновски. На дискусията са поканени представители на всички национални държавни институции, които имат отношение към проблемите и са съорганизатори на събитието.

При закриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Програмата на докладите и постерната сесия можете да намерите на сайта на Съюза на физиците в България.