Начало / Новини / Календар / Представяне на българския превод на романа „Столицата“ на Роберт Менасе

Конферентна зала, Ректорат

По случай 25-тата годишнина от членството на Република Австрия в Европейския съюз на 26 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", Австрийската библиотека организира представяне на романа "Столицата" на австрийския писател Роберт Менасе в превод на български език от Ана Димова. Книгата ще представи проф. дфн. Майа Разбойникова-Фратева.
Представянето ще бъде на български език. Публиката ще има възможност да дискутира върху книгата, както и да зададе въпроси на преводачката.
Информация от издателството за книгата:
За романа "Столицата" Роберт Менасе е отличен с най-престижната награда на Германската издателската гилдия по време на Франкфуртския панаир на книгата 2017.
Отдавна е изтъквано, че Европа се нуждае от разказ, визия, нещо емоционално, което говори на хората. "Трябва да бъдат разказвани човешките аспекти на ЕС" - смята Менасе. ЕС не е абстракция. "Това, което се случва там, е създадено от човека и всичко, което е създадено от човека, може и трябва да бъде разказано". Дали Брюксел и по-нататък ЕС може да бъде нещо повече от сумата от техните части? Менасе изследва ситуацията на място четири години, и развива критична перспектива за бюрократите на ЕС и техните човешки грешки. Книгата е едновременно сатира, криминален трилър и анализ, а също така и призив за Европа, надхвърляща националните егоцентризми.