Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по математика и информатика е българският център в Research DATA Alliance

   
Факултетът по математика и информатика е българският център в Research DATA Alliance

Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стана партньор в Research DATA Alliance (RDA) след спечелен конкурс през октомври 2019 г.

Research DATA Alliance е международна организация, фокусирана върху развитието на инфраструктурата и дейностите на научно-преподавателската общност, които намаляват бариерите пред споделянето и обмена на данни и ускоряването на иновациите, базирани на данни, в световен мащаб.

С повече от 9 500 членове, представляващи общо 137 държави, RDA обединява изследователи и специалисти от различни видове организации по целия свят, работещи в широко множество от тематични направления на областта на научните данни.

Принципите на RDA са: откритост, консенсус, баланс, хармонизиране, възприемане на интересите на общността като основен двигател за развитие, нестопанска и технологична неутралност.

Основните цели на българския център на RDA са да насърчава принципите за управление на изследователските данни в страната, да повишава осведомеността за дейностите по RDA и Open Science в България и да подпомага повишаването на културата на споделяне на данни.

Координатори на центъра са проф. Мария Нишева, заместник-декан на Факултета по математика и информатика с ресор докторанти и мобилност, и проф. Ани Пройкова, председател на Групата за данни, изчисления и дигитални инфраструктури към Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури.

Стартиращата конференция на центъра ще се проведе на 13 февруари 2020 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет.