Начало / Новини / Новини и събития / Учредяване на Катедра „Жозе Сарамаго“ на Института „Камойш“ в Софийския университет

   
Учредяване на Катедра „Жозе Сарамаго“ на Института „Камойш“ в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия подписаха споразумение за учредяване на катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии.

Катедрите на Института „Камойш“ съществуват като форма на междуинституционално сътрудничество между „Камойш“ и чуждестранни висши училища с цел подпомагане на научноизследователската дейност в областта на португалистиката. Катедрата „Жозе Сарамаго“ в Софийския университет ще бъде част от световната мрежа от общо 50 катедри „Камойш“, открити в престижни висши училища в над 20 държави, в които португалският език, литература и култура се преподават и изследват в рамките на интегрални университетски специалности с дългогодишни традиции.

2-2

Споразумението предвижда институционалната подкрепа на „Камойш“ за осъществяване на научноизследователски и образователни проекти в областта на португалистиката, сред които научни форуми, лекционни цикли и срещи с видни учени и дейци на португалската култура, осъществяване на високоспециализирани обучителни семинари, провеждане на студентски конкурси за превод на португалска литература и публикуване на отличените преводи, подкрепа на проектната и издателската дейност и редица други.

На подписването на споразумението присъстваха г-жа Елена де Алмейда Коутиньо, извънреден и пълномощен посланик на Португалската република в София, проф. д-р Ренета Божанкова, заместник-ректор на Софийския университет, проф. д-р Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, проф. д-р Яна Андреева, отговорник на специалност Португалска филология, д-р Анаиза Гордино, директор на Центъра по португалски език и култура „Камойш“ - София и лектор по португалски език и култура в Софийския университет.