Начало / Новини / Календар / Откриване на документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков

Централно фоайе, Ректорат

Фондация „Визия за научен и технологичен растеж”, съвместно с Държавна агенция "Архиви", в рамките на проект „По стъпките на проф. Виден Табаков”, подкрепен от американското посолство в София и частни дарения, организира със съдействието на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ изложба, посветена на проф. Виден Табаков. Проф. Табаков е българинът, който като част от екипа на Вернер фон Браун, допринесе за кацането на Луната на Нийл Армстронг. Фондацията дари документите на професора от Университета в Синсинати в САЩ на Държавната агенция "Архиви" и оттогава работи за създаването на фонд за стипендии за студенти на негово име.

Тази година се отбелязва и 50-годишнината (20 юли 1969 г.) на полета до Луната, направен от Армстронг, Колинс и Олдрин. Именно по това време между Нийл Армстронг и Виден Табаков започва приятелство, което в крайна сметка довело до това Армстронг да се присъедини към професора в Университета в Синсинати, където работят заедно.

12

Целта на изложбата е да се отдаде заслуженото на многото сътрудничества, които се развиват през годините, през които български и американски учени са работили съвместно. Основна цел на фондацията е да създава условия за подкрепа на сътрудничеството между двете нации. Всички участници в откриването ще засегнат в някакъв формат подкрепата за това.

Откриването на изложбата ще се бъде на 1 юли 2019 г. от 14.00 часа в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ще бъде изложена до 20.07.2019. С нея ще се отбележи годишнината от най-добрия пример за българо-американските отношения.