Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата „Спомени” на видния български юрист Петко Венедиков (1905-1995)

Конферентна зала, Ректорат

Културният център на Софийския университет и издателство „Петко Венедиков“ представят книгата „Спомени” на видния български юрист, бивш декан (1940–1941 г., 1943–1944 г.) на Юридическия факултет на Софийския университет Петко Венедиков. Събитието ще се състои на 8 април 2019 г. от 18.30 ч. в Конферентната зала в Ректората. За книгата ще говорят литературоведът проф. Михаил Неделчев, историкът проф. Антонина Кузманова, съдия Васил Петров. Разговорът ще води доц. Стоян Ставру.

Петко Венедиков (1905-1995) е роден в София в семейството на изтъкнатия български генерал и военен историк Йордан Венедиков. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1928 г., а от 1936 г. е професор в Университета. Забележителната му научна работа го издига до декан на факултета между 1940 –1941 г. и 1943 –1944 г., но през 1949 г. е изгонен по политически причини, а десет години по-късно принудително е прекъсната и практиката му като адвокат. Въпреки това Петко Венедиков продължава да пише, създавайки важни трудове в областта на римското, вещното и гражданското право.

В своите „Спомени” (второ, допълнено издание, 2018), Петко Венедиков рисува важни щрихи към портрета на българската интелигенция през най-турбулентните години на XX век: от израстването си във видния род Венедикови, сред бивши и бъдещи държавници, общественици и писатели, през плодотворните срещи и сблъсъци на мнения в Университета до нелеката съдба, споделена от редица учени и прависти след 1944 г. Всичко това е описано от умел разказвач с блестящ юридически ум.

„Битието на проф. Петко Венедиков е изключително в много отношения. Неговият род и по бащина и особено по майчина линия се сплита назад във времето с родовете на някои от най-значителните фигури в по-новата история на България от края на 19 и първата половина на 20 век”, пише за книгата проф. Михаил Неделчев. „Личният разказ на Петко Венедиков за неговата младост вплита в себе си и спомените за десетки и десетки видни българи, с които неговото семейство, а впоследствие и той лично са общували. Безценни са тези свидетелства за хора като Иван Вазов, Симеон Радев, за писателите от Кръга „Мисъл“, за министри, депутати, публицисти, дори аферисти”.

Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

P_with-book