Начало / Новини / Календар / Откриване на изложба „Студентите“

Северно крило, Ректорат

На 4 декември 2018 г. от 17.30 ч. във фоайето на Северното крило на Ректората ще бъде открита документалната изложба „Студентите“, посветена на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на 20-годишнината на Университетския архив.

Експозицията е подготвена от Университетския архив и включва само документи, съхранявани в неговия фонд.

В 12 тематични табла са проследени някои от важните моменти от студентския живот в Университета. Представени са първите студенти и студентки, заедно с непреходните студентски документи, които са актуални и до днес. Проследена е обществената ангажираност на студентите през изминалите 130 години, начинът, по който са празнували 8 декември и 24 май. Направен е опит да се намерят политически неудобните за различните режими студенти, а така също и да се покажат ходатайствата и привилегиите. Представени са чуждестранните студенти, студентското ежедневие, животът в Студентски град, участието в студентските бригади и спортните мероприятия.

Изложбата ще може да бъде разгледана до края на декември 2018 г. в Ректората, а после ще бъде представена и в други сгради на Университета.