Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Аула, Ректорат

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България, което тази година чества своята 130-годишнина, ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков.

Академично слово на тема: „Антарктида - еволюцията на един континент и революцията на българското присъствие“ ще произнесе директорът на Националния център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и основател и председател на Българския антарктически институт проф. дгн Христо Пимпирев.

По време на академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Дванадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието.

За четвърта поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в специалност „Журналистика“, профил „Радио“. Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.

По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.