Начало / Новини / Календар / Музейната експозиция за история на радиото в България към Софийския университет ще носи името на проф. Веселин Димитров

Факултет по журналистика и масова комуникация (ул. "Московска" 49)

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 19 май 2018 г. официално ще бъде наименувана на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров.

Официалното откриване ще се състои на 19 май (събота) от 16.00 часа в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация. Встъпителни думи ще произнесат проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, проф. Чавдар Христов – зам.-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, доц. Вяра Ангелова – ръководител на Катедра „Радио и телевизия” и Ивайло Савов – директор на програма „Хоризонт”.

111

Събитието е част от програмата по отбелязване на 130 години Софийски университет "Св. Климент Охридски", 20 години от създаването на музейната експозиция и е посветено на 80-годишнината от рождението на проф. д-р Веселин Димитров.

Проф. д-р Веселин Димитров (19 май 1938 – 25 юни 2009) е дългогодишен преподавател и декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Автор е на 17 монографии и на над 130 научни студии и статии. Създава две научни дисциплини „История на радиото в България” и „Радио програмиране”. Съавтор е на концепциите за две популярни радиопредавания – „България – дела и документи” и „Разговор с вас”, както и с прототипа на днешната програма „Хоризонт” на БНР с предаването „От 6 до /” – 1966 г. Създател е и на Университетското радио „Алма Матер”.

Prof_Veselin_Dimitrov

Проф. Димитров е носител на голямата награда на БНР „Сирак скитник” и на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика. Член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.

Носител е на почетния знак на Софийския университет – I степен и два пъти носител на почетния знак със синя лента на Софийския университет. „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Награден е и с орден „Св. Св. Кирил и Методий” с огърлие.