Начало / Новини / Календар / „Луната на Юпитер“ – прожекция в рамките на София Филм Фест 2018

Театрална зала, Ректорат

„ЛУНАТА НА ЮПИТЕР“ / Jupiter’s Moon

Унгария-Германия, 2017, 123′, цветен, игрален

Режисьор – Корнел Мундруцо
Сценарий – Ката Вебер
Оператор – Марсел Рев
Музика – Йед Курзел

С участието на – Мераб Нинидзе, Жомбор Йегер, Дьорд Черхалми, Мони Балшай

Продуценти – Виола Фюген, Мишел Меркт, Викториа Петрани, Михаел Вебер
Продукция – KNM, Match Factory Productions, Proton Cinema, Pyramide Films, ZDF/Arte

Награди и номинации – Остин ’17 – Най-добър режисьор на фантастичен филм Хаугесун ’17 – Наградата „Андреас“ на Екуменическото жури.

Млад имигрант е прострелян, докато преминава нелегално границата. Ужасен и шокиран, раненият Ариан придобива дарбата да левитира. Хвърлен е в бежански лагер, но е изкаран от доктор Габор Стерн, който иска да печели от необикновената му тайна. Преследвани от разярения директор на лагера, бегълците се впускат в търсене на пари и безопасност. Вдъхновен от изключителните сили на Ариан, Стерн започва да вярва в един свят, където чудесата могат да бъдат търгувани за дребни суми…

Jupiters-Moon-5-768x432

Когато бях на 14 години, четох книга със заглавие „Летящото момче“. Тогава се запитах дали да вярвам на прочетеното, или не. Исках да създам такава история, която кара хората да си задават същия въпрос: „Трябва ли да вярвам на онова, което виждам? Или не трябва?“. Става дума за връзката на зрителя с онова, което се показва на екрана. Отидох в бежански лагер преди четири години и доста се развълнувах. Три седмици снимах там. Проблемът е особено сложен, но на мен всичко ми изглеждаше твърде жестоко, сякаш срещу мен имаше огледало, което отразяваше въпроса: „Какво можем да имаме и какво не?“. Постепенно тези два елемента се превърнаха в една идея… „Какво ще стане, ако един бежанец може да лети? (Корнел Мундруцо пред Cineuropa.org)

Корнел Мундруцо е роден през 1975 г. в Будапеща. През 1998 г. завършва режисура и актьорско майсторство в Унгарската филмова академия. Автор е на отличени с награди късометражни и документални филми. През 2000 г. заснема експерименталната драма „Желая това и нищо повече“. С „Приятни дни“ печели не само похвалите на международната критика, но и множество награди, сред които и приза за най-добър филм в международния конкурс на 7-ия СФФ, както и номинация за Европейската филмова награда ’02 за откритие на годината. За „Делта“ е награден с приза на ФИПРЕССИ и е номиниран за „Златна палма” в Кан. През 2010 г. „Нежният син – Проектът Франкенщайн“ също е селектиран в конкурсната програма на Кан, а през 2014 г. „Белият бог“ спечели главната наградата в секцията „Особен поглед”.

Повече информация за прожекциите в Университета ще откриете в сайта на Културния център на Софийския университет: http://culturecenter-su.org/?p=8137