Начало / Новини / Новини и събития / Представяне на дигиталната библиотека „Боян Пенев”

   
Представяне на дигиталната библиотека „Боян Пенев”

По повод 135-годишнината от рождението на проф. Боян Пенев в Библиотека „Филологии“ на Софийския университет бе представена дигиталната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Към този момент библиотеката включва 3194 дигитализирани заглавия на 2887 автори – книги на български, немски, полски, руски, сръбски и хърватски, украински, френски, чешки и словашки език.

Модератор на събитието бе доц. Добромир Григоров от Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Дигиталната библиотеката бе представена от директора на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, която запозна присъстващите с пътя на библиотеката до Софийския университет. През 1928 г., само година след смъртта на проф. Боян Пенев, неговата съпруга Дора Габе се обръща с писмо към Академичния съвет и изразявайки неговата воля, предоставя като дарение на Софийския университет и на Семинара по славянски литератури личната библиотека на професора, която съдържа 4814 съчинения в 6675 тома.

5

Доц. Ангелова отбеляза, че още приживе проф. Боян Пенев е поставил едно изрично условие – книгите да се ползват само в Университета, да не се изнасят от Семинара нито от студенти, нито от преподаватели, както и да бъдат подвързани, за да може библиотеката да бъде запазена.

„Той е имал самочувствието, че е създал, и това наистина е така, една уникална лична библиотека, която тогава, при приемането, е оценена от специална комисия, излъчена от Академичния съвет, на огромната по това време сума от половин милион лева. Това е най-ценното дарение, получавано в Университетската библиотека“, посочи доц. Ангелова. По думите й, духовната стойност на тази библиотека е неизмерима. Тя посочи, че библиотеката е уникална, защото Боян Пенев, освен изтъкнат литературовед и литературен историк, е бил библиофил и библиоман. Той е създал собствен каталог, собствена система, в която всяка книга е обработена и каталогизирана, за да може да бъде намерена. Това е единствената лична библиотека, притежание на Университетската библиотека, която има подобен каталог и система, посочи доц. Ангелова.

2

Директорът на Университетската библиотека отбеляза, че работата по обработката на библиотеката не е завършена и днес, колегите й продължават да я дигитализират и изрази надеждата си в най-скоро време да могат да покажат в тази дигитална колекция пълнотата и богатството на библиотеката на проф. Боян Пенев.

Доц. Ангелова благодари на своите колеги–библиотекари за положените усилия и изтъкна, че макар често работата им да остава невидима, всички те са положили огромни усилия по описване на книгите в електронния каталог, създаването на второ описание, което се отнася към дигиталния източник, обработката и качването на файловете, за да се създаде тази дигитална колекция, която да бъде от полза на изследователите.

6

Проф. Калина Бахнева от Катедрата по славянски литератури представи полската колекция в библиотеката на проф. Боян Пенев и подчерта, че библиотеката е един от най-добрите пътища за разбиране на същността на професора. По неговата библиотека можем да се ориентираме не само за неговите интереси, но и за това какво от това, което той е чел и притежавал, прониква в неговите основни текстове, посочи проф. Бахнева и добави, че библиотеката ни позволява да научим как професорът е работил с източниците и как концепциите от книгите, които притежава, по-късно се трансформират в неговите текстове.

8

Доц. Галина Петкова от Катедрата по руска литература представи колекцията от руските книги и отбеляза, че говоренето за библиотеката на проф. Пенев ни позволява да го опознаем по-добре не само като изследовател, но и като преподавател.

1

Доц. Добромир Григоров представи пред аудиторията емблематичните чешки книги в библиотеката на проф. Боян Пенев.

В края на събитието доц. Анна Ангелова отправи своята благодарност към тримата филолози, направили детайлен анализ на библиотеката и подчерта, че представянето на дигиталната библиотека показва симбиозата на библиотекарите и учените-изследователи.

4