Начало / Новини / Новини и събития / Петнадесет студенти на Алма матер получиха стипендия „Нели и Робърт Гипсън“

   
Петнадесет студенти на Алма матер получиха стипендия „Нели и Робърт Гипсън“

В театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя тържествената церемония по връчването на стипендиите "Нели и Робърт Гипсън". Всяка академична година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк връчва стипендии на студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности.

Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън. Критерият за получаване на стипендиите е зададен от самия Роберт Гипсън – висок академичен успех и ниски доходи на семейството на стипендианта.

Официални гости на събитието бяха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, зам.-ректорът на УНСС проф. Валентин Гоев, главният секретар на УНСС доц. Венелин Бошнаков, заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов, вицепрезидентът на Фондацията проф. Александър Федотов, Алексей Христов, директор на Американската фондация за България.

5

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова поздрави Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ за последователността в осигуряването на добри възможности за младите хора за образование и наука. Тя благодари от сърце и отбеляза, че Столична община е имала възможност през изминалите години да сътрудничи с Фондацията по различни поводи и проекти. По думите й, най-силният от тях е осигуряването на стипендии за развитието на младите хора.

6

Благодарение на семейство Гипсън и на други като тях са възможни подобни инициативи и ролята им е неоценима, изтъкна г-жа Фандъкова. Тя поздрави младите и изрази надеждата си това да е важна помощ за тях, която да им съдейства да развият своя потенциал, защото са доказали, че имат амбиции да постигат добри резултати и вярва, че ще продължат напред – да се занимават с наука и образоване и да правят всичко, за да постигнат плановете си.

8

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков поздрави присъстващите и отбеляза, че винаги се радва от сърце да участва в церемонията, защото не са много събитията, на които се подкрепят младите хора, студентите и младите учени. Той благодари на семейство Гипсън, които със своята щедрост правят възможно младите да получават такива стипендии. Ректорът благодари и на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, която администрира не само стипендиите, а и много други стимули за младите хора в моменти, когато те не виждат много добри перспективи. Проф. Герджиков отбеляза, че преди 25 години също е бил стипендиант на друга програма и осъзнава колко е важно да се помогне на всички, когато имат най-много нужда. Той пожела успех на всички и ги призова да използват тази възможност по най-добрия начин.

1

Проф. Валентин Гоев благодари от името на ръководството на УНСС на дарителите и на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. Той поздрави студентите, които са се преборили да получат тези стипендии и им пожела да се опитат да направят така, че това да стане една добра инвестиция – като се стремят да получат максимални знания по време на обучението си. Няма по-добра инвестиция от тази в знанието и това ще се доказва в бъдеще още повече, подчерта проф. Гоев.

9

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов също изрази радостта си да присъства на събитието и подчерта, че семейство Гипсън са с изключително добри чувства към България и подпомагат не само образованието, но и много дейности у нас в областта на културата. „Трябва да знаете, че стипендията, която получавате, е от хора духовни, които помагат на страната ни през годините“, каза проф. Николов.

10

Алексей Христов, който е директор на Американската фондация за България, посочи, че с радост партнира на Фондацията на Робърт и Нели Гипсън през годините и това е най-голямата програма, която осъществяват съвместно с Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ в България, а Робърт и Нели Гипсън са едни от най-големите индивидуални американски дарители у нас.

11

Вицепрезидентът на Фондацията проф. Александър Федотов също изрази радостта си, че събитието се провежда в Софийския университет и отбеляза, че младите хора в залата напълно са заслужили стипендиите, които получават днес с положените големи усилия.

12
13

Началото на инициативата е поставено през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Робърт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование като студент, Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

4