Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Хайнц Духарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Проф. Хайнц Духарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Хайнц Духарт от Института за европейска история в Майнц, Германия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

На церемонията присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Юрий Кучев, деканът на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев, чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелов, доц. Иван Първев, преподаватели, студенти и гости.

Тържеството бе открито от доц. Попнеделев, който представи накратко биографията на проф. Духарт.

Проф. Хайнц Духарт е един от най-авторитетните изследователи на европейската и немската история от средата на ХVІІ до началото на ХІХ век. Със своите проучвания, посветени на епохата на абсолютизма, на историята на Вестфалския мир, на европейската идея и др. той поставя много високи образци на изследвания не само в немската, но и в европейската историческа наука.

1

Доц. Попнеделев добави, че проф. Хайнц Духарт е преподавал дълго време история в университета в Мюнстер, бил е дългогодишен директор на Института за европейска история в Майнц, в който са специализирали много изследователи от Историческия и други факултети на Софийския университет. „Заслугата за това до голяма степен е свързана с проф. Духарт, който се придържа към убеждението, че Европа като историческо явление и като политически проект би била немислима без Източна и Югоизточна Европа. Именно в подкрепа на изследователите от тези региони Хайнц Духарт е виждал смисъла на функционирането на ръководения от него институт в Майнц.“

11

Деканът на Историческия факултет подчерта, че проф. Духарт е автор на отделни публикации, посветени на България и нейната история, в регионален контекст: „Неговият изследователски поглед, макар и ориентиран основно към Средна Европа, е съзирал особената връзка между Балканите и Централна Европа като един много важен феномен на европейското минало в епохата на ранното ново време“.

3

Доц. Попнеделев заяви, че като истински приятел на България през месец октомври 2015 г. проф. Духарт е дарил на Софийския университет своята лична библиотека. Дарението вече е в хранилището на Университетската библиотека и предстои неговото обработване.

Деканът на Историческия факултет подчерта, че това е първото и единствено подобно дарение от немски професор, правено някога на Софийския университет в дългогодишната му история, и първо за последните 100 години.

В края на приветствието си доц. Попнеделев подчерта, че факултетният съвет Историческия факултет е гласувал с пълно единодушие предложението проф. Хайнц Духарт да стане почетен доктор на Софийския университет. „Това е доказателство за неговите безспорни заслуги към нашия факултет и към нашия университет“ – каза още деканът.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Юрий Кучев връчи на проф. д-р Хайнц Духарт високото отличие.

Немският учен благодари за оказаната чест и произнесе академично слово на тема: ”Виенският конгрес, Балканите и Средиземноморието”.

16

По-рано през деня в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, бе открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“.

10
12
110