Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се проведе конференция за спорта в образователните институции

   
В Софийския университет се проведе конференция за спорта в образователните институции

Алма матер бе домакин на III-та Научно-практическа конференция „Добри практики в областта на здравословния начин на живот, физическото възпитание и спорта в образователните институции“, организирана от Столичната община и Националната спортна академия "Васил Левски". Инициативата е част от програмата "София – Европейска столица на спорта 2018 година".

На конференцията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, проф. Татяна Янчева, дн, зам.-ректор по научната и международната дейност на Националната спортна академия, представители на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, преподаватели, експерти.

Научният форум бе открит от д-р Ирена Димитрова, директор на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, която изрази задоволството си, че форумът за трета поредна година се провежда в Софийския университет.

1

Д-р Ирена Димитрова изказа специална благодарност към учителите, представители на районни администрации, експерти в областта на образованието и спорта, които се вълнуват от темата образование и спорт и работят по нея. „Учителят по физическо възпитание и спорт е първият посланик в промяната, културата на поведение, формиращ трайни навици за здравословен живот и свързващото звено между двете системи – образованието и спорта“, каза още тя.

3

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства своите колеги, участници и гости на конференцията и заяви, че Софийският университет с удоволствие е домакин на конференцията и на всички инициативи, свързани с темите, посветени на физическото възпитание и спорта. Той заяви, че и в Софийския университет, и в Националната спортна академия, и в други висши училища има достатъчно специалисти, които могат да работят за това, спортът да стане основата на здравословен начин на живот и за превенция на агресията.

Д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” на Столична община, поздрави участниците във форума и изрази задоволството си, че за поредна година конференцията се провежда в Аулата на Софийския университет и разглежда тема, чиято значимост нараства с всяка изминала година. „Конференцията неслучайно е наречена научно-практическа, защото целта е ние взаимно да видим добрите практики, да ги умножим, да си подпомогнем в нашата изключително благородна и отговорна мисия“, добави още той.

4

Според д-р Чобанов в дигиталната епоха сме изправени пред предизвикателства и отговорът на много от тях е именно спортът като универсален инструмент за качество на живот, като път към здравето и към щастието. „Можем да твърдим с най-голяма сигурност, че във времето на дигиталните технологии, на интернет, на компютрите, ролята на спорта нараства все повече и повече. Имам предвид масовия спорт, спортът през целия живот, спортът, насочен към третата възраст, спортът за малки и големи“.

Заместник-кметът подчерта, че Столичната община си е поставила за цел да създаде максимално много възможности за спорт за всички. Това включва вече над 30 спортни площадки с най-съвременни уреди, над 100 места за спорт в междублоковите пространства, както и други сериозни подобрения в спортната инфраструктура на града.

5

По време на откриването на конференцията ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, проф. проф. Татяна Янчева, дн и д-р Чобанов връчиха награди на отличени проекти. Специални награди получиха 116-та детска градина „Мусала“, район „Витоша“: „Спортът в природата – възможност за оптимизиране на двигателната активност чрез физическа активност и туристически дейности“; район Студентски за „Детски лагер на изкуствата и спорта – една незабравима лятна ваканция“, 1-во училище „П. П. Славейков“, район „Оборище“ за „Ученическа кампания, посланици на здравето“

6
7

Научно-практическата конференция постави акцент върху добрите практики, иновативните методи и педагогическите идеи на учители от детски градини и училища, експерти, общественици, специалисти, ангажирани с физическото възпитание и спорта. Нови теми в конференцията бяха програмите за превенция на насилието и агресията.

2