Начало / Новини / Новини и събития / Ден на китайската култура в Институт „Конфуций“

   
Ден на китайската култура в Институт „Конфуций“

В Институт „Конфуций“ към Софийския университет по случай Световния ден на Институт „Конфуций“ се проведе Ден на китайската култура. На празника присъстваха представители на посолството на Китайската народна република в България – госпожа Чън Ин, завеждащ отдела по образование, и господин Гу Хунсин, съветник по културните въпроси.

Прочутият китайски философ Конфуций е живял преди повече от 2 хилядолетия и е известно, че е бил роден през месец септември. По тази причина този ден се отбелязва едновременно във всички Институти „Конфуций“ по света.

Празникът беше организиран в двора на Институт „Конфуций“ в София и привлече множество хора, интересуващи се от Китай и китайската култура. Посетителите имаха възможност да наблюдават чаена церемония и да вкусят от ароматния китайски чай; да присъстват на демонстрация по калиграфия и да получат като подарък името си, изписано на китайски; да се запознаят отблизо с китайския език и да вземат своя първи урок.

6

Изложбата с фотографии „Китай в очите на българина“ беше представена в двора на Института и предизвика голям интерес. Тя позволи на посетителите да се доближат до далечния Китай, неговата природа, забележителности и култура.

В програмата бяха включени още демонстрации на китайска гимнастика с топка и на бойните изкуства тайдзицюен и винг-чун.

3

Господин Гу Хунсин изненада всички и показа своето майсторство в калиграфията, след което лично награди отличените в конкурса за превод „Поезия на забулената луна“.

За финал китайската атмосфера беше разчупена с поздрав от фолклорния ансамбъл „Българан“, който завърши с хоро, на което се хванаха и българи, и китайци.

4
5
1-1