Начало / Новини / Новини и събития / Филмов фестивал: "България на Ледения континент през погледа на документалното кино"

   
Филмов фестивал: "България на Ледения континент през погледа на документалното кино"

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Филмовият фестивал "България на Ледения континент през погледа на документалното кино". Той се провежда по повод 25-тата юбилейна Българска антарктическа експедиция.

На откриването на фестивала присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, посланиците на Португалия, Аржентина и Бразилия, народният представител Ирена Соколова, антарктици. Събитието бе открито от председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който благодари за присъствието на толкова пълномощни министри на страните, с които България сътрудничи и които помагат на българските антарктици да бъдат на Ледения континент вече 25 години.

Проф. Пимпирев заяви, че 25-тата юбилейна Българска антарктическа експедиция ще бъде отбелязана с няколко събития, първото от които е филмовият фестивал. Той подчерта, че фестивалът е първи по рода си. „Оказа се, че досега има 18 български филма, които са направени за присъствието на България в Антарктика. И това са филми, които са били излъчвани по националните телевизии, явявали са се на филмови конкурси. Да не говорим колко любителски филми има“.

1

Проф. Пимпирев изрази убедеността си, че Антарктида, където са и българите, трябва да достигне до всеки един български дом, а най-лесният начин това да стане е чрез киноизкуството. Той изрази надеждата днешните деца един ден да тръгнат по стъпките на българските антарктици и да покоряват Ледения континент.

2

Чрез Филмовия фестивал хронологично ще бъде показано как се развива българската дейност в Антарктида – от двете скромни бараки, за да стигне до едно пак скромно, но селище. Много съм щастлив, че на откриването на честванията по повод юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция имаме усещането за гръб и помощ от държавата“ – каза още проф. Пимпирев.

Проф. Пимпирев подчерта ролята на акад. проф. Тодор Николов, който през 1987 г. в качеството си на заместник-ректор на Софийския университет е съдействал да се осъществи Първата българска антарктическа експедиция.

3

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отбеляза, че за нея е чест и привилегия да присъства на събитието и изрази дълбокото си уважение към проф. Пимпирев, когото определи като герой на съвременното общество и изключително светла личност. Тя разказа за времето, когато е започнала да следи присъствието на България на Ледения континент и е била очарована и силно впечатлена от това, което правят нашите изследователи там. Министър Василева подчерта, че подкрепата на Министерството на околната среда и водите ще продължи. През годините Министерството активно участва и подкрепя българските изследователи на Антарктида, подкрепя финансово изграждането на съоръжения и провеждането на научни изследвания. „Горда съм за това, защото чрез тяхната нормална работа, чрез изключително отговорния им труд, наистина всеотдаен и мисионерски труд, България установи своето трайно присъствие на този континент. Един континент, който ни дава възможност да изучаваме природата, екосистемите, биоразнообразието, процесите, свързани с изменението на климата, което ни дава възможност да следим какво се случва в един съхранен природен резерват“, каза Ивелина Василева. Тя изрази своята почит и уважение към всички участници в досегашните експедиции. Този континент е възможност за цялото човечество да проследява както какво се е случвало досега в историята на Земята, така и как процесите, които в момента текат, ще се отразят на човечеството в бъдеще, каза още министър Василева.

4

Доц. Юрий Кучев, заместник-ректор на Софийския университет, изрази радостта си, че лицата, които присъстват в залата, е видял и на самата Антарктида. „Благодарение на тези хора България има своето достойно място в света и на Антарктида, където много малко държави имат свои бази“, отбеляза доц. Кучев и подчерта, че за Софийския университет е повод на гордост да бъде част и да допринася за изследването на континента. Доц. Кучев призова присъстващите да се насладят на филмите, които ще представят историята на българската база на Ледения континент и ще разкрият усилията на всички изследователи. Доц. Кучев пожела успех на следващата 25-та Юбилейна антарктическа експедиция и на всички да се насладят на тази ледена красота, която е стоплена от сърцата на всички, които са в залата.

5

Ирена Соколова, депутат от парламентарната група на ГЕРБ, отбеляза, че Министерският съвет вече е гласувал постановление, с което се отпускат финансови средства за антарктическата експедиция. Тя призова всички да бъдат съпричастни, за да може делото, което антарктиците са си поставили като кауза и цел, да продължи по най-добрия начин.

Фестивалът ще продължи с представяне на 17 филма всеки ден от 18.00 часа (събота и неделя от 11.00 часа) в 272-ра аудитория до 18 септември 2016 г.

Програмa